Gazdaság

Meghirdették a 2022. évi Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot

A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő, 45 főcsoport több mint 100 témakörében hirdették meg az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot, a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét a Kárpát-régió egész területén. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatára 2022. május 31-ig lehet pályázni – jelentette be az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa.

Meghirdették a 2022. évi Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot
Csalló Andrea, a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft ügyvezető igazgatója, Bálint Ágnes, az ExVa Vizsgáló és Tanusító Kft. ügyvezető igazgatója, a zsűri elnöke, Pap Csaba Gábor, az Országház Alelnöki Titkárság vezetője, Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Titkárság ügyvezető igazgatója, Károlyi László, a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt. vezérigazgatója, Varga Ildikó, a Hajnal Húskobinát Kft. minőségirányítási vezetője és Kanizsai Tóth Csaba, a FÁN Group Kft. vezetője (b-j) az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat meghirdetéséről tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Az elmúlt két évet nem nevezhetjük stabilnak semmilyen szempontból, éppen ezért a pályázat a múlt tapasztalataira építve most bővített, aktualizált lehetőséget kínál azon vállalkozások számára, melyek ebben a nehéz időszakban is arra törekednek, hogy produktumukat hazai és nemzetközi szinten is elismerjék – mondta Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat alapítója a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint.

Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosnak tartják az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállítását, illetve a magas színvonalú szolgáltatások nyújtását.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer kiírásával és működtetésével a pályázat kiíróinak kiemelt célja, hogy az egyre világosabban körvonalazódó járvány okozta szociális és gazdasági nehézségeket minél rövidebb idő alatt sikerüljön valamennyi vállalkozásnak legyőznie.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2022-ben ötödik alkalommal írta ki és valósította meg a Diamond Szervezőiroda Bt., az ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft., a Hajnal Húskombinát Kft., a LEGRAND Magyarország Villamos Rendszerek Zrt. és a SZÁM-PONT Számítástechnikai és Oktató Központ Kft., mint a pályázati rendszer Kiírói Tanácsa. Kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, szakmai támogatója az Agrárminisztérium. 

A védjegyekkel történő minőségtanúsítás immáron negyedszázados múltra tekint vissza. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy elődje a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy 1998 tavaszán indult útjára. E védjegyet – a megváltozott gazdasági körülményeket figyelembe véve – követte 2018-ban a korszerű, nemzetközileg is bevezethető Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy.

A pályázat nyílt jellege lehetővé teszi a jelentkezést az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy és a kitüntető cím használatára a legtöbb gazdasági és kulturális vállalkozás számára, a pályázat tárgya azonban csak a gazdasági életben már ténylegesen testet öltött termék, szolgáltatásban megvalósult ötlet, innovatív elképzelés lehet.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatra jelentkezhet május 31-ig minden természetes és jogi személy, jogi személyiség, egyéni vállalkozó vagy alkotóközösség. A meghirdetett 45 pályázati főcsoport érinti többek között a nehézipar több üzletágát; gépipar, vegyipar, építőanyag-ipar, a könnyűipar számos ágazatát; fa-, papír-, textil-, bőripar, nyomdaipar, kézmű- és háziipar, továbbá az élelmiszeripar szinte valamennyi ágazatát. De legalább ilyen hangsúlyosak a dinamikus iparágak, a valóban gyorsan fejlődő húzóágazatok csoportjába tartozó; mikroelektronika, finomvegyipar, számítógépipar, biotechnológia és gyógyszeripar.

A főcsoportok között természetesen a különböző szolgáltatások is megtalálhatók; szabadidős és kulturális tevékenységek, rendezvények, oktatás, vendéglátás, közétkeztetés, szállítmányozás stb.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit, a tanúsított „minőség jelképét” szeptember 8-án a Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében adják át.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat alapítója elmondta: „Az elmúlt időszak megmutatta, hogy egy kilátástalannak tűnő vírus-helyzettel nehezített időszakból is van kiút. Nemrég még azt gondoltuk, nem jöhet ennél nehezebb feladat, de be kell lássuk, a közeli szomszédságban dúló orosz-ukrán háború újabb nehézség elé állítja a gazdaság több szereplőjét. »Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn«. Idén Széchenyi István gondolataival, a verseny fontosságát hangsúlyozó mottó szellemében fogalmaztuk meg a saját magunk és a reménybeli pályázók előtt álló feladatokat, kihívásokat. Örömmel számolhattunk be már 2021-ben arról, hogy a szereplők nagy része megtanult a hátrányból előnyt kovácsolni és nem csak talpon maradt, hanem tovább is lépett. Ez mindenképpen pozitív irányba mutat és minket kiírókat is lelkesít. Alapvetően a pályázati rendszert nem változtatjuk meg, hiszen a minőségtanúsításnak szigorú feltételei és szabályai vannak. Továbbra is kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy hozzájáruljunk a vállalkozások termékei és szolgáltatásai piacképességének elősegítéséhez, a versenyképesség növeléséhez. A jövő pályázóit pedig arra buzdítom, hogy bízzanak, higgyenek magukban, termékeikben/szolgáltatásaikban és bátran mérettessék meg magukat, mert így tudják a legbiztosabban megítélni helyüket a gazdasági versenyben, és fejlődési irányukat meghatározni.”

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében így fogalmazott: „Az idei Érték és Minőség Nagydíj pályázati felhívását tartalmazó katalógusban az elmúlt negyedszázad változásaira visszatekintve elmondható, hogy a magyar gazdaság globális piacokba történő integrálását számtalan gazdasági és pénzügyi válság kísérte, legutoljára éppen a korona-vírus járvány nyomán fellépő nehézségek következtében. A tavalyi, 7 százalékot is felülmúló gazdasági növekedés, valamint az a tény, hogy a foglalkoztatottak száma már meghaladta a járvány kitörése előtti szintet jelzi, hogy a magyar gazdaság túl van a koronavírus-járvány okozta sokkon. Az év eleje óta egyre súlyosabbá váló majd február 24-én nyílt háborúba torkolló orosz-ukrán konfliktus újabb nehézségekkel állítja szembe a világgazdaságot, melynek negatív hatásai alól Magyarország sem tudja kivonni magát. Ma már közhely, hogy az orosz-ukrán háború miatt tovább emelkedhet az olaj és a földgáz világpiaci ára, azonban ennél súlyosabb problémákkal is szembe kell nézni, amennyiben a konfliktus elhúzódik. Egész biztosan tovább számíthatunk a koronavírus-járvány következtében bevezetett - az ellátásbiztonság és az önellátás megerősítését szolgáló kormányzati intézkedések folytatására. Ezen intézkedéscsomag egyik nyertese a hazai élelmiszeripar volt, melynek forgalma 2021-ben megközelítette a 4,5 ezer milliárd forintot. A külpiaci sikerek jelzik, hogy a magyar élelmiszeripari termékek nemzetközi szinten is versenyképesek, azonban a jelenlegi helyzetben még ennél is fontosabb, hogy jó minőségű, megfizethető, hazai élelmiszerek kerülhessenek minden magyar család asztalára. Ezen stratégiai jelentőségű cél megvalósításához - kiváló minőségű termékeik révén - évről évre jelentős mértékben járulnak hozzá az Érték és Minőség Nagydíj pályázat díjnyertes vállalkozásai.”

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását, ösztönözze a szolgáltatások fejlesztését. Fontos feladata, hogy segítséget nyújtson a fogyasztóknak a minőségtudatos választásban, hogy eszközrendszerével hozzájáruljon az egészségtudatos, energia-hatékony termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez és forgalmazásához. Támogatja a tudásalapú termékek megjelenését és a szellemitulajdon-intenzív iparágakban tevékenykedő vállalkozások érvényesülését, valamint szolgálja a gyártók, a forgalmazók és szolgáltatók aktív minőségpolitikájának fejlesztését.

A kiírók törekednek arra, hogy a vidéki városainkban, valamint határainkat átlépve a Kárpát-medencében legaktívabban működő vállalkozások egyaránt bekapcsolódjanak a pályázati rendszer munkájába, erősítve ezzel a gazdasági kapcsolatokat, melyben a közös kreativitás és kvalitás jelenti a siker zálogát.

A Kiírók Tanácsa döntése alapján a legkiemelkedőbbnek ítélt pályázatok elnyerik az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát, ezzel együtt a védjegyhasználat tartama alatt az Érték és Minőség Nagydíj Kitüntető Címet. A védjegyhasználatot magyar és angol nyelvű, Balázs Károly grafikus művész által tervezett kitüntető oklevél tanúsítja. Jelképe a Ferenczy Noémi Díjas dr. Szőcs Andrea iparművész, egyetemi docens által tervezett egyedi, az Érték és Minőség Nagydíj emblémával díszített trófea.

A tárgyévben védjegyhasználatot nyert pályázatok és pályázók különdíjakat is kiérdemelhetnek.

A Kiírók Tanácsa az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat azon nyomtatott és elektronikus médiának ítéli oda, amely megítélése szerint a kiírás évében legtöbbet tette a minőségi értékek bemutatásáért, ezen belül az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat népszerűsítéséért.
 

Kapcsolódó írásaink