Gazdaság

Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás 2021 végén

A tavalyi harmadik negyedévről a negyedikre 1,2 százalékkal nőtt a munkában állók száma Magyarországon; az uniós tagállamok közül ez a leggyorsabb ütemű növekedés, közel másfélszeresen múlja felül az európai átlagot - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán.

Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás 2021 végén
ITM: Negyedéves alapon Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás 2021 végén
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A közleményben hangsúlyozták: a munkaalapú gazdaság kiépítésének köszönhetően ma többen dolgoznak Magyarországon, mint a rendszerváltás óta bármikor, a munkanélküliségi ráta 2010-hez képest a harmadára csökkent.

A tárca jelezte: az Eurostat adatközlése szerint a hazai foglalkoztatotti létszám 3,2 százalékos éves növekedési üteme is meghaladja az unió átlagát. Magyarországon a ledolgozott órák számában negyedéves alapon 1,7 százalékos, éves szinten 6,8 százalékos emelkedés volt kimutatható tavaly október-decemberben. A huszonhét tagállam átlaga e számoknál is alacsonyabban alakult, 0,2 és 5,1 százalék volt.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a közlemény szerint kifejtette: Magyarországon rekordokat dönt a foglalkoztatás, az élénkülés leginkább a tudásalapú, magas hozzáadott értéket előállító területekre jellemző. A nemzetgazdasági ágak közül az elmúlt évtizedben és a járványhelyzetben is az informatikai szektorban nőtt a leggyorsabb ütemben a munkahelyek száma.

A kormány jelenleg is támogatja az álláskeresők elhelyezkedését, a Vállalkozások munkaerő támogatása programban már több mint 42 ezer ember felvételéhez igényeltek mintegy 23 milliárd forintot - tette hozzá az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink