Gazdaság

Tévedésektől sem mentes a baloldal energiapolitikája

Hosszú távon a paksi bővítés nélkül Magyarország óriási kapacitáshiánnyal szembesül majd, amit megújuló energiaforrásokkal sem lehet pótolni

Tárgyi tévedés Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa gáztartalékokról szóló kijelentése, az általa javasolt energiahatékonysági programok és a paksi bővítés pedig nem alternatívái egymásnak.

Tévedésektől sem mentes a baloldal energiapolitikája
A blokkok élettartamának hosszabbítása helyett bővítésre van szükség
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Dobrev Klára energiapolitikai kijelentései tárgyi tévedéseken alapulnak – vélekedett a közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője. Hortay Olivér emlékeztetett, a Demokratikus Koalíció politikusa vasárnap arról beszélt, hogy az Európai Uniónak és Magyarországnak hogyan kellene változtatnia energiapolitikáján.

A bejegyzésben a szakértő idézi Dobrev szavait is, amelyek szerint egy felelős politikus megnézi, hogy mennyi a gáztartalék és ez mennyi időre elég, majd kijelentette, hogy az általános európai gáztartalékok egy évre elegendők, , de Magyarországon még ennél is több van a politikus szavai szerint. Hortay erre azt írta, hogy jelenleg az európai tárolókban 35 milliárd köbméter gáz van, miközben az unió éves fogyasztása hozzávetőleg 540 milliárd köbméter, ez a mennyiség azonban az uniónak csak három heti fogyasztására elegendő.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha ehhez a mennyiséghez hozzáadjuk az európai kitermelést és az Oroszországon kívüli egyéb partnerországokból várhatóan érkező importot, akkor azokból az Európai unió nyári igényei is fedezhetők, de még ez sem elég a tárolók feltöltésére és az igények fedezésére a hidegebb napokon. „Orosz gáz nélkül tehát már a következő fűtési időszak elején jelentős gázhiánnyal szembesülne az Európai Unió” – fogalmazott, és megjegyezte, hogy Magyarország helyzete egyébként valóban kedvezőbb, mivel idehaza a tárolókban 1,7 milliárd köbméter földgáz van, miközben az éves fogyasztás valamivel több mint kilencmilliárd köbméter.

Ez azonban csak a fűtési szezon végéig, illetve a lakossági igényeket a következő fűtési szezon elejéig fedezné, a realitás tehát az, hogy az unió rövid távon kiszolgáltatott az orosz gázimportnak.

Dobrev Klára beszélt arról is, hogy azokat az erőforrásokat, amelyeket Paks 2-be „ölünk bele”, olyan programokra kellene fordítani, amelyekkel csökkenteni lehet a hazai energiafelhasználást, a szakértő azonban felhívta a figyelmet, hogy a politikus által javasolt energiahatékonysági programok és a paksi bővítés nem alternatívái egymásnak. Úgy látja, a növekvő igényeket – a jelenlegi technológiai feltételek és hazánk földrajzi adottságai mellett – nem lehet kizárólag megújuló energiaforrásokból fedezni.

A kiegészítő technológiára két lehetőséget lát reálisnak, az egyik ilyen a francia megoldás, azaz megújuló energiaforrások és atomenergia kombinált használata, illetve a német, amely a megújuló energiaforrások és gáz használatára bazíroz. Kiemelte, mindkét megoldás függőségi viszonyt teremt, ugyanis a magyar fűtési igényben jelentős szerepe jut a gázra. Hozzáfűzte, szerinte az atomenergia kedvezőbb választás Magyarországnak.

Hortay úgy látja, a baloldal által gyakran felvetett, meglévő blokkokra vonatkozó üzemidő-hosszabbítás nagyon kockázatos, de a jelenlegi információk alapján is nagy esély van arra, hogy a blokkok üzemideje nem hosszabbítható meg. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon, a paksi bővítés nélkül Magyarország óriási kapacitáshiánnyal szembesül. „A szerződés felmondásával a baloldal a nukleáris beruházást újra visszaküldené a »startvonalra«, ami azt jelentené, hogy a szükséges kapacitások nem készülhetnének el időben” – érvelt, és kiemelte, hogy a szerződés felmondása nagy eséllyel Magyarország gázbeszerzéseit is veszélybe sodorná, ami rövid távon rendkívüli kockázatot jelentene.

Segítség a benzinkutaknak a fixált nagykereskedelmi ár

A kormány 480 forintban maximalizálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnap. A tárca szerint a lépés hozzájárul a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez. A közzétett jogszabályból az is kiderült, hogy a kormány 5-5 forint/liter mértékben jövedéki adót is csökkentett a benzinnél és a gázolajnálnál.


A rendelet tegnap 13 órakor lépett érvénybe, amellyel azt célozzák, hogy a kiskereskedelmi egységek ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat, és a most megjelent rendelet alapján is május 15‑ig kell alkalmazni a nagykereskedelmi árstopot is. A múlt héten György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára jelentette be, hogy hat olyan lépést hoz a kormány, amivel kedvez az üzemeltetőknek. A benzinárstop május 15-ig érvényben marad, a gázhoz és áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik leg­alacsonyabb árat fizetjük Európában.
(FV)

Kapcsolódó írásaink