Gazdaság

Palkovics: A magyar gazdaság képes lesz előzni

„Nagyjából már látszik”, hogy a magyar gazdaság képes lesz előzni - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Győrben.

Palkovics: A magyar gazdaság képes lesz előzni
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter: A magyar gazdaság képes lesz előzni
Fotó: MTI/Soós Lajos

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján mondott előadásában a tárcavezető elmondta, hogy 2019 és 2021 között a nehézségek ellenére is nőtt a GDP (bruttó hazai termék), tavaly 7,1 százalékkal, emellett a koronavírus-járvány ideje alatt a hazai foglalkoztatás bővült a legnagyobb ütemben az Európai Unióban (EU).

Az ipar, a magyar gazdaság motorja, 2010 óta folyamatosan nő, ami a következő 1-1,5 évben is folytatódik - fogalmazott, hozzátéve, hogy a járvány alatt 29 százalékos volt a beruházási ráta, amely idén és jövőre szintén növekedni fog.

Kiemelte, hogy Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztésben dolgozók száma az EU-ban, 2010 óta megduplázódott számuk.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy autópálya-építésben is dobogós helyen van az ország, 2010 óta 65 százalékkal bővült a gyorsforgalmi úthálózat hossza. Magyarország fog rendelkezni az EU leginkább átgondolt autópálya-hálózatával - emelte ki.

Beszélt arról is, hogy a magyar kisvállaltok termelékenysége 3,5-szer gyorsabban nőtt 2010 óta, mint az EU-s átlag.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország high tech ország, az ipar által előállított hozzáadott értékben a high tech szektorok részaránya közelíti a hetven százalékot.

Palkovics László előadásában ismertette a jövő meghatározó hazai technológiáit, ilyennek nevezve az akkumulátorgyártást, megjegyezve, hogy az ország ma Európa legnagyobb akkumulátorkapacitásával rendelkezik.

Hozzátette, ebbe a kategóriába tartozik a hidrogéntechnológia, valamint az autonóm eszközök gyártása is, ezeknek köszönhetően itthon lehet gyártani azokat a buszokat, amelyek modernizálják a hazai autóbuszparkot.

A miniszter kitért arra is, hogy 2030-ra tízből hét vasúti járművet itthon gyártanak majd, a hazai védelmi ipar önellátási szinten tudja biztosítani a Magyar Honvédség igényeit, és több mint duplájára emelik a magyar termékek és szolgáltatások jelenlétét a hazai egészségügyben.

Mindezek eléréséhez a kormány átalakította a szakképzést és az egyetemi struktúrát - mondta.

Palkovics László kiemelte: mindezek mellett fontos az is, hogy a magyar tudományosság is látható legyen a világban. Példaként említette a szegedi lézerközpontot.

Navracsics Tibor, az észak-nyugat magyarországi gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosa előadásában hangsúlyozta: „lehet reális célkitűzés”, hogy a régió utolérje Burgenlandot, az elmaradás „nem olyan tragikus”.

Példaként említette, hogy a régióban 2019 óta dinamikusan nő a foglalkoztatottság, a régióban 79 százalék, míg Burgenlandban 76 százalékos.

A felsőoktatásban tanulók száma 25 ezer fölött van a régióban, ebből több mint 11 ezren Győrben tanulnak - mondta.

Pintér-Péntek Imre, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke elmondta, hogy készült egy felmérés, amely szerint Győr-Moson-Sopron megye kitörési, fejlődési pontjai a gépjárműiparban, a turizmusban és a logisztikában vannak.