Gazdaság

Nehéz becslést adni az orosz–ukrán helyzet gazdasági hatásaira

Ukrajna fontos exportőre a mezőgazdasági termékeknek, a béke ugyanakkor nem csupán a gazdaságok miatt indokolt

A magyar gazdaságot remélhetőleg alapjaiban nem rengeti meg az ukrán–orosz konfliktus, de azért annak elhúzódása esetén érezhető negatív hatása lenne az infláción és a valamivel alacsonyabb gazdasági teljesítményen keresztül – közölte lapunkkal Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Egyelőre inkább csak a háborús eseményeket látjuk, a gazdasági hatások még kevésbé szemmel láthatóak – tette hozzá.

Nehéz becslést adni az orosz–ukrán helyzet gazdasági hatásaira
Ha a konfliktus elhúzódik, a földgáz ára biztosan tovább emelkedik
Fotó: MH

Nehéz pontosan megbecsülni a károkat és a hatásokat, hiszen nem tudjuk, hogy a jelenlegi háborús helyzet meddig marad fenn, mikor térhet végre vissza a gazdaságok működése a normális vagy ahhoz közeli kerékvágásba – mondta Regős Gábor. Hozzátette: fontos megjegyezni azt is, hogy egyelőre inkább csak a háborús eseményeket látjuk, a gazdasági károk, a gazdasági hatások még kevésbé szemmel láthatók.

Rámutatott: a legsúlyosabb hatása az inflációra lehet, feltételezve, hogy az energiaimport tud működni, és azt sem az orosz fél nem függeszti fel, sem szankciók nem lehetetlenítik el, hiszen az olaj és gáz árának emelkedése borítékolható a konfliktus elhúzódása esetén, sőt, már meg is jelent az árakban a növekedés. Ukrajna fontos exportőre a mezőgazdasági termékeknek, például a búzának.

Ezen kapacitás kiesése egyértelműen növelné az élelmiszerárakat, bár talán javítaná a magyar agrárium értékesítési lehetőségeit is – hívta fel a figyelmet Regős Gábor. Az orosz és az ukrán gazdaság visszaesése hathat azon vállalkozásokra, amelyek exportálnak ezen országokba, ilyenek lehetnek például a gyógyszergyárak – figyelmeztetett.

A krízishelyzet azon vállalkozásokat is kedvezőtlenül érinti a profitjuk csökkenésén keresztül, akik ezen országokban rendelkeznek leányvállalattal, ilyen például az OTP – tette hozzá. A magyar gazdaságot remélhetőleg alapjaiban nem rengeti meg a konfliktus, de azért annak elhúzódása esetén érezhető negatív hatása lenne az infláción és a valamivel alacsonyabb gazdasági teljesítményen keresztül – vélekedett az elemző.

Ami kérdés még, az az esetleges további gazdasági szankciók hatása, hiszen ezek nemcsak Oroszországot érinthetik kedvezőtlenül, hanem a szankciókat kiszabó európai gazdaságokat is – figyelmeztetett, hozzátéve egyúttal, természetesen nem csupán ezért lenne fontos a mielőbbi békés rendezés.

Egyszerűbb a társállatokat áthozni

Egyszerűsített eljárással hozhatják magukkal a társállataikat az Ukrajnából Magyarországra menekülők – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban.

A gördülékeny beléptetés érdekében előzetes engedélykérelemmel egyenértékűnek tekinthető regisztrációs lapot kell csak kitölteni. Ez lehetővé teszi az állatok nyomonkövetését, és a későbbi intézkedéseket is. Az egyszerűsített nyomtatvány bevezetéséről az országos főállatorvos rendelkezett – tájékoztatott az MTI.
(FV)

Késnek a postai küldemények
 

A postai küldemények Ukrajnába történő eljuttatása, és helyben történő kézbesítése nehézségekbe ütközik a kialakult helyzet miatt, ezért jelentős késésekre kell számítani – közölte a Magyar Posta pénteken az MTI érdeklődésére. Hozzátették, az Ukrán Postával egyeztetnek az oda címzett küldemények szállítására szolgáló útvonalak kialakításáról.

A küldeményeket várhatóan közúton fogják szállítani Lengyelország, Szlovákia, Lettország és Románia érintésével. Jelenleg még tart a szervezés és az előkészítés, a küldemények várhatóan jövő héten indulhatnak meg. Az Ukrán Posta lehetőségeihez mérten ellátja feladatait.
(MOA)

Röviden

Helyes döntés volt, hogy tavaly év végén megnövelték Magyarország pénzügyi tartalékait, és az idei évi költségvetési hiánycélt jelentősen javították – közölte a pénzügyminiszter a Facebook oldalán pénteken. Varga Mihály hozzátette, a lépéssel több mint ezermil­liárd forintos megtakarítást értek el, így Magyarország ma felkészültebb a világgazdasági kockázatokkal szemben. Nyomatékosította, nem engedhetjük, hogy Magyarországot belesodorják ebbe a háborúba.

A magyar–ukrán kishatárforgalmi vonatok és a nemzetközi vonatok változatlan menetrenddel közlekednek – közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI érdeklődésére. Hozzátették, hogy a Záhony és Csap közötti járatokhoz több kocsit kapcsoltak. Bármilyen változásról a MÁV honlapján (Mavcsoport.hu) és a Mávinform Facebook oldalán érhető el naprakész tájékoztatás.

Az eddigi információk szerint nincs bajba jutott magyar fuvarozó Ukrajnában – közölte a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – a NiT Hungary pénteken az MTI-vel. Magyarországról személyszállító jármű nem indult Ukrajnába, a teherfuvarozók pedig a csütörtök hajnali orosz invázió hírére a legközelebbi határátkelő felé vették az irányt, és a lehető leg-gyorsabban elhagyták a megtámadott országot.

Adattörlő kártevő támadott meg több ukrán szervezetet, több száz számítógép került veszélybe – közölte az ESET szoftvercég pénteken az MTI-vel. A vállalat kutatói szerint a HermeticWiper nevű kártevőt szerdán észlelték először, de túlterheléses támadások már hetek óta támadnak banki és kormányzati honlapokat, köztük az ukrán parlamentét és a külügyminisztériumét. Számos oldalt le is kellett kapcsolni emiatt. (MT)

Kapcsolódó írásaink