Gazdaság

A rezsicsökkentés garantálja a kedvező tarifákat az Európa-szerte elszabaduló energiaárakhoz képest

Nemzetközi áremelkedés

Magyarországon januárban is alacsonyak maradtak a rezsiárak, Európa számos országa viszont jelentős drágulással kezdte az évet – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tegnap.

A rezsicsökkentés garantálja a kedvező tarifákat az Európa-szerte elszabaduló energiaárakhoz képest
A vizsgált európai fővárosok közül az áram Belgrád után Budapesten a legolcsóbb
Fotó: MH/Purger Tamás

A végfelhasználói árak nemzetközi összehasonlítása szerint a vizsgált európai fővárosok közül Budapesten kell a legkevesebbet fizetni a földgázért, az áram pedig Belgrád után itt a legolcsóbb. Az uniós átlaghoz képest Magyarországon a villamos energia ára hatvan százalékkal alacsonyabb, a gáz pedig a negyedébe se kerül – írták.

A MEKH hangsúlyozta: a belföldi árakat jogszabályok rögzítik, a magyar fogyasztókat tehát védi a rezsicsökkentés a nemzetközi áremelkedésektől. A MEKH összehasonlító táblázatai szerint a gázár rangsorát Amszterdam vezeti kilowattóránként több mint 24,24 eurócenttel. Budapest 2,79 eurócenttel lett a legolcsóbb.

A villamos energia Berlinben a legdrágább, kilowattóránként több mint 50 eurócent, míg a magyar fővárosban 10,32 eurocent. A januári adatok alapján kiugró arányú, 133 százalékos áremelkedését mutatnak a német főváros földgázárai. Bukarestben 45 százalékos, Bécsben negyvenszázalékos volt az év eleji drágulás. Az áramért decemberhez képest Bukarestben 46 százalékkal, Berlinben 38 százalékkal kellett többet fizetni – tették hozzá. Az összehasonlítás a 27 uniós tagállam fővárosára, valamint Belgrádra és Londonra terjed ki – közölte a MEKH.

Aggódik a német lakosság a gáz árának emelkedése miatt

Egy hónap alatt 133 százalékkal nőtt a gázár Németországban - hívta fel a figyelmet Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője közösségi oldalán. Hozzátette: A lakosság 62 százaléka aggódik a megélhetési költségek növekedése miatt.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink