Gazdaság

Matolcsy: Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban

Kína múlt szeptemberben minden kriptovalutával végzett tevékenységet törvényellenesnek nyilvánított, az orosz központi bank pedig a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének betiltását javasolja - írta Matolcsy György pénteken, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján publikált cikkében, mellyel Max Seddon és Eva Szalay „Russia’s central bank proposes ban on crypto trading and mining” (Az orosz központi bank a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének betiltását javasolja) című, a Financial Times oldalán január 20-án megjelent írására reagált.

Matolcsy: Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH

Az MNB elnöke kiemelte: teljes mértékben egyetért a javaslattal és támogatja az EU fő pénzügyi szabályozó szervének álláspontját, miszerint az Uniónak be kellene tiltania a legtöbb új, a bitcoinhoz hasonló eszköz bányászatának gyakorlatát.

Matolcsy szerint egyértelmű, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek. Az orosz központi bank helyesen állapítja meg, hogy „a kriptovaluták szédítő iramú növekedését és piaci értékét elsősorban a jövőbeli növekedésen alapuló spekulatív kereslet határozza meg, ami pedig buborékokat hoz létre.”

Az MNB elnöke úgy véli, az EU országainak közösen fellépve kellene megelőzniük az új pénzügyi piramisjátékok és buborékok kialakulását. Matolcsy György elképzelése szerint az uniós állampolgárok és cégek külföldön, a szabályozó szervek ellenőrzése mellett tarthatnának kriptovalutákat.

Kapcsolódó írásaink