Gazdaság

Matolcsy György: A kínai gazdaság belépett a 2020-as évtizedbe

A The Economist nem ismeri fel a tényt, hogy a kínai gazdaságpolitika lényegileg megváltozik. Lezárásokra és kemény intézkedésekre koncentrálnak a kínai gazdaság felgyorsított átalakítása helyett - egy korábban sikeres növekedési modellről a 2020-as évek növekedési pályájára (2022. január 22.) - reagált Matolcsy György jegybankelnök a “As China’s economy slows, policymakers seek to revive growth” (A kínai gazdaság lassulásával a döntéshozók a növekedés újraindításának lehetőségeit keresik) című cikkre, az mnb.hu oldalon.

Matolcsy György: A kínai gazdaság belépett a 2020-as évtizedbe
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kína helyesen ismerte fel az új évtized természetét. Háborús idők ezek, a korábbi békés globális gazdasági rendnek vége. Új ellenségek tűntek fel a világjárványtól a szankciókig, háborús időkben látott infláció van, és geopolitikai döntések által okozott új energiaválság - írta a jegybankelnök.

Röviden: egy, az amerikai birodalom által indított új hidegháború fejezete kezdődött el. Kína helyesen számít a globális pénzügyi rendszert és a nemzetközi kereskedelmet érintő további meglepetés hullámokra - tette hozzá Matolcsy György

Mindezek a kellemetlen változások felgyorsítják majd Kína átállását egy új növekedési pályára, amely a fenntartható energiaforrásokon, új technológiákon, kiváló minőségű termékeken és szolgáltatásokon, okos kormányzati és jegybanki szabályozáson, a digitális jegybankpénzen és még sok egyéb tényezőn alapul.

Kapcsolódó írásaink