Gazdaság

Kétmilliárd eurós szlovák beszerzés

A szlovák kormány nemzetközi pályázat keretében lánctalpas és gumikerekes gyalogsági harcjárműveket kíván beszerezni, Magyarország a lánctalpas típusra tett ajánlatot - mondta el a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Kétmilliárd eurós szlovák beszerzés
Maróth Gáspár közölte, egy német céggel Zalaegerszegen gyártják majd a világ legmodernebb lánctalpas gyalogsági harcjárművét, a Lynx-et
Fotó: Magyarország Kormánya

Maróth Gáspár közölte, egy német céggel Zalaegerszegen gyártják majd a világ legmodernebb lánctalpas gyalogsági harcjárművét, a Lynx-et.

A szlovák pályázatra egy nemzetközi konzorciummal pályáznak. A Lynx harcjármű ár-érték arányban egészen biztos a legjobb verzió lesz - mondta.

A kormánybiztos közölte: ez az első komolyabb tender, amelyben részt veszünk, mintegy kétmilliárd euró a szlovák beszerzés.

Maróth Gáspár elmondta azt is, hogy 2025-2026-ra szeretnék elérni az 1-2 milliárd eurós éves exportot. Az évtized végére 3-4 milliárd euróval kalkulálnak - jegyezte meg.

A kormánybiztos hangsúlyozta: Szlovákia szuverenitása és biztonsága nélkül nincs magyar biztonság sem. Érdekeltek vagyunk abban, hogy Szlovákiának is egy erős hadserege legyen.

Szlovák közlés szerint a nyáron születhet döntés a pályázatról - közölte Maróth Gáspár.

Kapcsolódó írásaink