Gazdaság

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

Változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország "BBB" szintű, befektetési ajánlású államadós-osztályzatát a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
A Fitch Ratings szerint Magyarország BBB szintű, befektetési ajánlású
Fotó: AFP/Anadolu/Cem Ozdel

A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklása szerint a szuverén magyar besorolás stabil kilátása a Fitch azon várakozását tükrözi, hogy a koronavírus-járványból stabil ütemben kilábaló magyar gazdaság növekedése tartós lesz, és a költségvetési konszolidáció eredményeként a következő években stabilizálódik az államadósság-ráta is.

A Fitch Ratings közölte: a 2022-2023-as időszakban 4,4 százalékos - a növekedési potenciált meghaladó ütemű - éves átlagos reálnövekedést vár a magyar gazdaságban.

A magyar államadósság-kötelezettségek „BBB” besorolása az elemzés szerint azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság szerkezeti jelzőszámai erőteljesek a hasonló besorolású többi gazdasággal összehasonlítva. Az osztályzatot alátámasztja a beruházások táplálta stabil növekedés is - áll a Fitch londoni elemzésében.

Varga Mihály: A Fitch Ratings szerint sikeres a magyar gazdaság újraindítása

A Fitch Ratings megerősítette Magyarország adósosztályzatát, a hitelminősítő szerint sikeres a magyar gazdaság újraindítása - írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.

A tárcavezető azt írta, jó hír hétvégére: a Fitch Ratings stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat. A hitelminősítő jelentésében elismerően ír a magyar gazdaság teljesítményéről, erőteljes növekedést és javuló egyensúlyi mutatókat várnak a következő időszakban - jelezte.

Felidézte: a Moody's tavaly szeptemberben felminősítette Magyarországot, így az elmúlt évtized munkájával Magyarország eljutott oda, hogy még egy válság után is befektetésre ajánlja mindhárom nagy hitelminősítő.

„Ma már nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban” - fogalmazott Varga Mihály.

Objektum doboz

Fürjes Balázs: Elismerik a magyarokat

A világ tekintélyes és mértékadó, elemzéssel és hitelminősítéssel foglalkozó intézeteinek elismerése nagyon fontos. Ezek az eredmények a befektetők bizalmát erősítik országunk iránt.

Számunkra pedig a lehető legjobb hír: minden magyar ember munkájának az elismerése.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Erős évkezdet és munkaerőpiac

ĀKözel a teljes foglalkoztatottság, 74 százalékos rekordot ért el a 15–64 évesek alkalmazási aránya, 2010 és 2020 között feleződött a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatával érintettek száma