Gazdaság

Erőteljesen nőtt tavaly a hazai gazdaság

Orbán Balázs szerint a világgazdaság bizonytalanságával, az emelkedő energiaárakkal és inflációval szemben meg kell védeni a magyar embereket és családokat

A magyar gazdaság erőteljes növekedést mutatott 2021 során – hívta fel a figyelmet Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára közösségi oldalán, áll a Magyar Nemzeti Bank kedden megjelent közleményében.

Erőteljesen nőtt tavaly a hazai gazdaság
„A növekedési ütem nemzetközileg is kedvező pozíciót foglal el”
Fotó: MH/Purger Tamás

A jegybank szerint a bruttó hazai termék tavalyi növekedése meghaladhatja a 6,3–6,5 százalékos legutóbbi előrejelzést, ami jól mutatja: hazánk ellenállóképessége erős, és a gazdaság dinamikus növekedési pályára állt.

Elmondása szerint a magyar növekedési ütem nemzetközi összehasonlításban is kedvező pozíciót foglal el. Az IMF friss jelentése szerint a globális gazdaság 5,9 százalékkal nőtt 2021-ben, vagyis Magyarország az előző évben a többi országgal összevetve is jól teljesített.

Hangsúlyozta: ráadásul, és ez a pozitív irányú folyamatok hosszabb távú fenntarthatósága szempontjából fontos, hogy az államadósság-ráta és a költségvetési hiány is csökkenő pályára állt, amit a vártnál magasabb GDP-növekedés is támogat.

Ezek az eredmények elsősorban a sikeres válságkezelési stratégiának, illetve az elmúlt tíz év gazdaságpolitikájának köszönhetők, ami lehetővé tette, hogy az ország helyreállási képessége erős legyen – tette hozzá Orbán Balázs.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta: a termelési kapacitások megtartása, a beruházások ösztönzése és az adócsökkentések révén ma 4,7 millió a foglalkoztatottak száma, uniós összevetésben is alacsony a munkanélküliek aránya, emelkednek a bérek. Továbbá ahogy arról már lapunk korábban beszámolt, ettől az évtől új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alatti fiatalok, nekik ugyanis nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a kedvezmény havi összegéig, ami jelenleg bruttó 433 700 forint. Ez 65 055 forint adómegtakarítást jelenthet havonta.

A kedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell adóelőleg-nyilatkozattal kérniük, azt a munkáltató, kifizető automatikusan figyelembe veszi, kivéve ha valaki nyilatkozatban kéri annak részleges vagy teljes mellőzését. A nyugdíjasok megkapják a teljes 13. havi nyugdíjat, illetve ellátást kapnak a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők. A jogosultak körének bővítésével így 150 ezer fővel többen kapják meg ezt a járandóságot, mint amennyien a baloldali kormány idején.

„A világgazdaság bizonytalanságaival, az emelkedő energiaárakkal és a növekvő inflációval szemben pedig megvédjük a magyar embereket: a rezsicsökkentés, a benzinárstop, az élelmiszerárstop és a kamatstop hatékony eszközöket jelentenek a kockázati tényezőkkel szemben” – fogalmazott, majd hozzátette: „A cél az, hogy megőrizzük ezeket az eredményeket. Ezért előre kell mennünk – nem hátra!”

Kapcsolódó írásaink

Továbbra is csúcson a foglalkoztatás

ĀA kormány munkahelyvédelmi intézkedései, a törlesztési moratórium, a bértámogatások és az adócsökkentések érdemben hozzájárultak a munkahelyek megőrzéséhez

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom