Gazdaság

Erőteljesen nőtt tavaly a magyar gazdaság

„A magyar gazdaság erőteljes növekedést mutatott 2021 során” – áll a Magyar Nemzeti Bank kedden megjelent közleményében, hívta fel a figyelmet Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára közösségi oldalán.

Erőteljesen nőtt tavaly a magyar gazdaság
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A jegybank szerint a bruttó hazai termék tavalyi növekedése meghaladhatja a 6,3-6,5 százalékos legutóbbi előrejelzést, ami jól mutatja: hazánk ellenálló képessége erős, és a gazdaság dinamikus növekedési pályára állt.

A magyar növekedési ütem nemzetközi összehasonlításban is kedvező pozíciót foglal el, az IMF friss jelentése szerint a globális gazdaság 5,9 százalékkal nőtt 2021-ben – vagyis Magyarország az előző évben a többi országgal összevetve is jól teljesített.

Ráadásul – és ez a pozitív irányú folyamatok hosszabb távú fenntarthatósága szempontjából fontos – az államadósság-ráta és a költségvetési hiány is csökkenő pályára állt, amit a vártnál magasabb GDP-növekedés is támogat.

Ezek az eredmények elsősorban a sikeres válságkezelési stratégiának, illetve az elmúlt tíz év gazdaságpolitikájának köszönhetők, amely lehetővé tette, hogy az ország helyreállási képessége erős legyen.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta: A termelési kapacitások megtartása, a beruházások ösztönzése és az adócsökkentések révén ma 4,7 millió a foglalkoztatottak száma, uniós összevetésben is alacsony a munkanélküliek aránya, emelkednek a bérek, a 25 év alattiak mentesülnek az szja alól, a nyugdíjasok megkapják a 13. havi nyugdíjat.

A világgazdaság bizonytalanságaival, az emelkedő energiaárakkal és a növekvő inflációval szemben pedig megvédjük a magyar embereket: a rezsicsökkentés, a benzinárstop, az élelmiszerárstop és a kamatstop hatékony eszközöket jelentenek a kockázati tényezőkkel szemben - fogalmazott Orbán Balázs.

A cél az, hogy megőrizzük ezeket az eredményeket. Ezért előre kell mennünk – nem hátra!

Kapcsolódó írásaink