Gazdaság

A magas energiaárakról értekeznek az uniós miniszterek Párizsban

Ha elfogadják az Európai Bizottság legutóbb megjelent javaslatát, akkor a nukleáris energia és a földgáz fenntarthatónak minősülne, ezáltal hozzájárulhatna a klímaátmenethez

A legfontosabb téma a francia elnökség egyik nyitórendezvényén, az uniós energetikai és környezetvédelmi miniszterek háromnapos találkozóján az energiaárak tartós emelkedése – mondta Steiner Attila.

A magas energiaárakról értekeznek az uniós miniszterek Párizsban
„Magyarország jó példát mutat”
Fotó: MH/Katona László

Miután az energiaárak jelentősen megugrottak világszerte, a hatósági árak és a rezsicsökkentés témaköre minden uniós országban kiemelt kérdés lett – jegyezte meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szombaton.

Elmondása szerint a hazai rezsicsökkentési programmal Magyarország jó példát tud mutatni azoknak a tagállamoknak, amelyek gondolkodnak a hatósági árak bevezetésén, a végső kisfogyasztók megvédésén.

Azokban az országokban, ahol nem vezettek be hatósági energiaárakat, „durva és elrettentő” áremelkedések következtek be – hangsúlyozta, példaként felhozva Hollandiát, ahol 8–9 hónap alatt a villamos energia ára 144 százalékkal nőtt.

Rámutatott: a rendezvény keretében a szakma keresi a megoldást arra, hogy mit lehetne tenni a magas energiaárak letörése érdekében. Magyarország álláspontja az, hogy egyebek közt fontos lenne a kvótakereskedelmi rendszer különböző anomáliáit megszüntetni.

Hosszabb távon segíthet kordában tartani az energiaárakat, ha elfogadják az Európai Bizottság legutóbbi, szilveszter napján megjelent javaslatát, melynek értelmében a nukleáris energia és a földgáz fenntarthatónak minősülne, ezáltal hozzájárulhatna a klímaátmenethez. „A 2050-es klímasemlegességet a nukleáris energia nélkül nem gondolom, hogy el lehet érni” – fogalmazott az ITM államtitkára.

Steiner Attila továbbá szót ejtett arról is, hogy a megújuló ener­giák szerepének növelése érdekében fejlesztésekre van szükség, meg kell erősíteni a hálózatokat, hogy be tudják fogadni a megújuló forrásból származó energiákat.

A találkozó másik témaköre az energiahatékonyság és a jövő technológiái voltak, így pél­dául a hidrogén alapú megoldásokról is szó esett – magyarázta Steiner Attila.

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország tavaly májusban elfogadott egy hidrogénstratégiát, amelynek gyakorlatba ültetése jelenleg zajlik.

„A magas energiaárak is rámutattak arra, hogy nem lehet a lakosságot túlterhelni, Magyarország éppen emiatt nem támogatja, hogy a közlekedés és az épületek is bekerüljenek a kvótakereskedelem alá” – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A rendezvényen Steiner Attila bemutatta, hogy Magyarországon tulajdonképpen milyen programok is zajlanak a zöldátmenet jegyében. A kétszázmilliárd forintos keretösszegű napelemes pályázat például az átlagjövedelem alattiaknak nyújt segítséget megújuló energiarendszerek kiépítésében – emelte ki a prezentációjából.

Kapcsolódó írásaink