Gazdaság

Matolcsy György: A 2022-es év három fő trendje

Ruchir Sharma 10 gazdasági trendet sorol fel, amely meghatározhatja a 2022-es évet. Ezek közül némelyik relevánsnak tűnik, mások kevésbé meggyőzőek. Hadd javasoljak további három trendet, amelyeknek a Sharma által felsoroltaknál nagyobb hatása lehet az idei évre - reagált Matolcsy György jegybankelnök a Financial Times-ban 2022. január 4-én megjelent „Ten economic trends that could define 2022” („Tíz gazdasági trend, amely meghatározó lehet 2022-ben”) című cikkre.

Matolcsy György: A 2022-es év három fő trendje
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ruchir Sharma 10 gazdasági trendet sorol fel, amely meghatározhatja a 2022-es évet (FT, 2022. január 4.). Ezek közül némelyik relevánsnak tűnik, mások kevésbé meggyőzőek - írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Hadd javasoljak további három trendet, amelyeknek a Sharma által felsoroltaknál nagyobb hatása lehet az idei évre.

Először is még mindig itt van(nak) a járvány új hulláma(i) - tette hozzá. Ez hibrid évhez vezet: az első hat hónapot még a vírus határozza meg, de a második félév már jobb lehet.

„Másodszor az inflációs hullámok és a jegybankok monetáris politikai változtatásai óriási hatással lesznek a világgazdaságra.”

Harmadszor pedig kezdjük felismerni a múlt század két évtizedének – az 1970-es és az 1940-es éveknek – a visszatérését, ismétlődését és párhuzamait. Emiatt a kormányok, a központi bankok és a vállalkozások újragondolják majd a politikai és üzleti stratégiáikat. A nagy államok, a nagy központi bankok és a nagy, globális geopolitikai játszmák a 2020-as években végig velünk maradnak - zárta írását Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink