Gazdaság

Egyedülálló családi kedvezmény

Még érkeznek járulékbevallások az adóhivatalhoz

Mintegy másfélmillióan már februárban kézhez kapják a családi adóvisszatérítésből járó összeget, amely nyolcszázezer forint is lehet. Ezzel szemben a baloldal programjai kizárólag megszorítást jelentenek.

Egyedülálló családi kedvezmény
„Fontos ismerni az utalási adatokat”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján több mint 1,4 millióan kapják kézhez a családi adóvisszatérítést már februárban. Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat – tájékoztatta az MTI-t Tállai András. A legnagyobb jövedelmet jellemzően a decemberi járulékbevallások tartalmazzák, és ezek január 20-ig érkeznek be az adóhivatalhoz – mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már tavaly ősz óta dolgozik azon, hogy a családi adóvisszatérítés összegéhez minden jogosult időben és a lehető legegyszerűbben jusson hozzá.

A magyar adóhivatal az Európai Unió egyik legfejlettebb informatikai eszközrendszerével rendelkezik, ezért zökkenőmentesen és példátlanul rövid idő alatt képes feldolgozni a Magyar Államkincstártól, illetve a Honvédelmi Minisztériumtól kapott családipótlék-adatokat, a rendelkezésére álló járulékbevallásokat és a határidőben beérkezett úgynevezett VISSZADO-nyilatkozatokat – tette hozzá.

Februárban az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait ismerte a NAV, így például az, aki kézhez kapja a családi pótlékot, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta a VISSZADO-nyilatkozatát.

Felhívta a figyelmet, az adóvisszatérítéshez való jog nem veszhet el. Aki elmulasztotta 2021. december 31-ig nyilatkozatát benyújtani, valamint a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az az adóhivatal által elkészített bevallási tervezeté­ben, vagy az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést.

A nemzetközi adózás történeté­ben egyedülálló a családi adóvisszatérítés, amely minden olyan gyermeket nevelő szülőnek jár, aki tavaly legalább egy napig családi kedvezményre volt jogosult – emelte ki az államtitkár.

A napokban arról beszélt, amíg az év eleji intézkedések öt–hatmillió embert is segíthetnek és 1500 milliárdnál is többet jelentenek idén a társadalomnak és a gazdaságnak, aközben a baloldal programja ma is a megszorítás.

Kapcsolódó írásaink