Gazdaság

„Mindannyiunknak méltányosnak, igazságosnak és hatékonynak kell lenni”

Az alapvető globális közjavak listája számomra sokkal hosszabbnak tűnik annál, mint amit Martin Wolf nemrégen felsorolt - reagált a „How we can share our divided world” („Hogyan osztozhatunk megosztott világunkon”) című, a Financial Timesban megjelent cikkre Matolcsy György az mnb.hu-n.

„Mindannyiunknak méltányosnak, igazságosnak és hatékonynak kell lenni”
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A jóléten, a békén és a bolygónk védelmén kívül szükségünk van még az egymással szembeni méltányosságra, a kettős mérce nélküli igazságosságra, a nemzetek felemelkedéshez való jogának elismerésére, a világkereskedelemhez való szabad hozzáférésre, és sok minden másra - véli az MNB elnöke.

Nem segít, hogy a szerző Kínára a központosított despotizmus példájaként hivatkozik, az Egyesült Államokat pedig félreértelmezi, és omladozó demokráciának nevezi. Ez árt az olyan globális közjavaknak, mint a méltányosság, az igazságosság, és a felemelkedéshez való nemzeti jog. Egészségtelen erkölcsi alapot adhat arra, hogy egyes országok világkereskedelemhez való hozzáférését megtagadják - teszi hozzá Matolcsy.

A jegybankelnök úgy gondolja, az amerikai alapító atyák köztársaságot akartak, nem demokráciát, és létre is hozták, amiről álmodtak. Kína jól kormányzott, központosított állam, amely hatékonyan működik és jólétet biztosít minden állampolgárának.

A negatív „címke” egyik esetben sem méltányos és igazságos, és nem szolgálja a globális közjavaink megőrzését sem - teszi hozzá.

Kapcsolódó írásaink