Gazdaság

Matolcsy: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba

Mark Carney-nak teljesen igaza van abban, hogy a teljes gazdaságot „át kell huzalozni” ahhoz, hogy 100 trillió dollárt teremthessünk elő a klímaváltozás ellen vívott háború megnyeréséhez - válaszolt Marolcsy György a „The world of finance will be judged on the 100tn dollars climate challenge” („A pénzügyi világ megítélése a száztrillió dolláros kihívástól függ”) című, a Financial Timesban tavaly októberben megjelent cikkre az mnb.hu-n.

Matolcsy: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Fotó: MH

Igen valószínű, hogy a fenntartható energiaforrások kiaknázására a következő évtizedekben fordítandó külső finanszírozás még a fenti összegnél is sokkal magasabb lesz - véli a jegybankelnök.

Végső soron minden központi banknak be kell majd lépnie a ringbe. A jegybankok pénzt teremtenek majd, célzott mennyiségi lazításokat indítanak a „zöld” eszközök megvásárlására, valamint (az egyéb szabályozó szervekkel együtt) a zöld átállás irányába strukturálhatják át a bankszektor döntéseit - állítja az MNB elnöke.

Matolcsy szerint a jegybankokat egyébként is azért alapították, hogy háborúkat finanszírozzanak, és/vagy segítsék a gazdaságot a háborúkból vagy válságokból való kilábalásban.

Kapcsolódó írásaink