Gazdaság

Csaknem négyszeresére nőtt a vendégéjszakák száma

Jelentősebb számú külföldi vendéget vonzottak a sportrendezvények, csakúgy, mint az Eucharisztikus Világkongresszus, valamint a vadászati világkiállítás

Az összes kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszaka csaknem négyszeresére, 292 százalékkal nőtt novemberben, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 163 százalékkal, a külföldieké 698 százalékkal emelkedett, a szálláshelyek árbevétele novemberben 334 százalékkal, több mint négyszeresére nőtt az egy évvel ezelőttihez képest – ismertette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Csaknem négyszeresére nőtt a vendégéjszakák száma
Az európai vakcinaigazolvány is élénkítette a külföldi vendégforgalmat
Fotó: MH/Katona László

Noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a nyári hónapokban teljesen helyreállt – közölte lapunkkal Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 39 százalékkal esett vissza, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 36 százalékos, a külföldieké 43 százalékos elmaradásban van – derül ki az adatokból. A tavaly májusi fokozatos nyitással már nőtt a szálláshelyek forgalma, további élénküléshez vezetett, hogy az 5,5 millió beoltott hatására július 3-tól már nem szükséges védettségi igazolvány a szállásfoglaláshoz – emlékeztetett az elemző.

Egyre több országból lehet fogadni vendégeket a kétoldalú kormányközi megállapodásoknak köszönhetően, azonban az európai vakcinaigazolvány bevezetésével élénkült jelentősebben a külföldi vendégforgalom – emelte ki. Kedvező, hogy az Európai Bizottság már tárgyal az Egyesült Államokkal az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról. A nagy nemzetközi sportrendezvények már jelentősebb számú külföldi vendéget vonzottak, csakúgy, mint az Eucharisztikus Világkongresszus, a vadászati világkiállítás és egyéb vásárok, kiállítások, konferenciák – mutatott rá Suppan Gergely.

Mindezeknek köszönhetően az őszi beszámolók kifejezetten kedvezők voltak, az egy évvel ezelőttihez képest pedig robusztus növekedést mutatnak – összegzett. Kérdés, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus – mondta, hozzátéve: mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat. Kérdés az is, hogy az üzleti turizmus milyen ütemben áll talpra, megtartják-e az elmaradt rendezvényeket, de erre is lesz igény – vélekedett az elemző.

A Liszt Ferenc-repülőtér forgalmi adatai is a nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik – mutatott rá. A légiutas-forgalom 1379 százalékkal nőtt novemberben az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 43 százalékkal marad el a 2019-es szinthez viszonyítva – tette hozzá az elemző.

Kapcsolódó írásaink