Gazdaság

Drasztikusan növekedett a vendéglátás forgalma

Folytatódik a helyreállítás

Majdnem 66 százalékkal nőtt az elmúlt időszakban a vendéglátás forgalma – írta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője tegnap lapunkhoz eljuttatott kommentárjában.

Drasztikusan növekedett a vendéglátás forgalma
Drasztikusan növekedett a vendéglátás forgalma
Fotó: MH/Katona László

„Az egy évvel ezelőtti alacsony bázishoz képest, amit a második hullám elleni védekezések korlátozó hatása okozott, novemberben 65,5 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene, 79 százalékkal pedig az árbevétele, míg a két évvel ezelőttihez képest az árbevétel 1,7 százalékkal csökkent” – közölte az elemző, aki kihangsúlyozta, hogy kifejezetten kedvező, hogy az előzetes pénztárforgalmi adatok alapján december 4 és 31  között a szektor árbevétele több mint hét százalékkal növekedett.

„A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátói szektor helyreállása, azonban a negyedik/ötödik hullám némileg fékezheti a kilábalást, mivel a vállalati karácsonyi rendezvények túlnyomó többségét lemondták” – írta a Takarékbank elemzője. Kifejtette, az, hogy a szektor helyreállítása ilyen ívben emelkedik, nagyban hozzájárult a harmadik negyedévben is a GDP növekedéséhez. Azonban a teljes helyreálláshoz a nemzetközi turizmus visszatérése is szükséges, ami csak fokozatosan történhet meg.

Ennek megfelelően a vendéglátás rendeződése leginkább a belföldi turizmus által kiemelten érintett területeken látványos, míg a külföldi vendégek által dominált területeken ettől elmarad – emelte ki beszámolójában, ahol arra is kitért, hogy az egyes országokkal megkötött kölcsönös megállapodások az oltási igazolvány elfogadásáról elindították a külföldi utazásokat is, azonban az Európán kívüli vendégek fogadása még kérdéses, de a nagyobb hazai sport- és kulturális rendezvények, mint a vadászati világkiállítás vagy az Eucharisztikus Világkongresszus jelentős számú külföldi érdeklődőt vonzottak. Ugyanakkor számos fesztivál elmaradt, így az ezekből származó bevétel is kiesett.

Kapcsolódó írásaink