Gazdaság

Akár tízezreket is segít megtakarítani a kamatstop

A bankok az ügyfeleket – a rezsicsökkentéshez hasonló módon – egyesével tájékoztatják majd arról, hogy az intézkedés mekkora törlesztőrészlet-emelkedéstől óvta meg őket

Három ügyfélkörnek is kedvezhet a kormány kamatstop intézkedése. A törlesztőrészlet semmiképpen sem emelkedik.

Akár tízezreket is segít megtakarítani a kamatstop
A rendelettel a magyar kormány hozzájárul a hitelek csökkentéséhez
Fotó: MH

A jegybanki kamatemelések hatására a változó kamatozású hiteleket befolyásoló referenciakamatok jelentősen emelkednek, a leggyakrabban használt három havi BUBOR a 2021. júniusi egy százalék körüli szintről négy százalék körüli szintre nőtt 2021. december közepére. A kormány a hirtelen emelkedés miatt a teljes hiteldíjmutatóra vonatkozó kamatstopot vezetett be, mivel a lakossági jelzáloghitelek kicsivel több mint egyharmada egy éven belül átárazódó és megnövekedne a törlesztőrészletük.

Az intézkedés értesüléseink szerint három ügyfélkört érint. Akiknek a hitele 2021. október 27. és 2022. január 1-je között átárazódik, ők az átárazódástól 2022. január 1-ig fizetik a magasabb referencia­kamat okozta nagyobb törlesztőrészletet, ugyanakkor 2022. január 1-től a kamatlábuk a 2021. október 27-ei szintre áll vissza a kormány döntése miatt, ezáltal csökken a törlesztőrészletük.

A másik kör azoké, akiknek nem 2021. október 27. és 2022. január 1. közötti időszakban történik meg az átárazódás (kamatforduló), hanem a 2022. január 1-jét követően, de a rendelet hatályvesztésig). Esetükben a szerződés szerinti fordulónapon történik az átárazódás és nem az akkori referenciakamat alapján, hanem a 2021. október 27-i szerződése szerinti referenciakamat alapján. Ők szintén védettek lesznek a kamatkockázatoktól, és nem emelkedik a törlesztőrészletük.

A harmadik ügyfélkör azoké, akik január elsejét követően vesznek fel jelzáloghitelt, és átárazódik a rendelet hatályvesztéséig, számukra is a fordulónapon a 2021. október 27-i referenciakamat-szint lesz a meghatározó a törlesztőrészletük fizetésekor. Ugyanakkor ezek az esetek elhanyagolhatóak, mivel az új jelzáloghitelek esetében a változó kamatozású hitelek aránya már mindössze egy százalék körül van.

Megírtuk, a hitelintézeteknek évente kell úgynevezett fixesítési ajánlattal keresniük az ügyfeleket, azaz felajánlani azt, hogy a meglévő hiteleket ilyen típusú konstrukcióval váltsák ki. A Magyar Bankszövetség erre a kötelező fixesítési ajánlatra hivatkozva nem támogatta a kormány intézkedését, amely Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közlése szerint fél év alatt átlagosan 66 ezer forintos támogatást jelent, és 30 milliárd forint maradhat a magyar családok kasszájában. Megírtuk, a támogatási összeg meghatározásánál átlagosan tizenegyezer forint törlesztőrészlet-mérséklődéssel számolnak, aki viszonylag alacsony törlesztőt fizet, annak viszont ennél kisebb arányban csökkennek a havi terhei.

Az intézkedés hozzájárul, hogy az érintett hitelek törlesztőrészletei csökkenjenek. A bankok az ügyfeleket – a rezsicsökkentéshez hasonló módon – egyesével tájékoztatják majd arról, hogy a kamatstop mekkora törlesztőrészlet-emelkedéstől óvta meg őket.

Kapcsolódó írásaink