Gazdaság

Hitelezési és ingatlanpiaci rekordokat hoztak az otthonteremtő támogatások

A babavárót jellemzően lakásvásárlásra, -bővítésre, -felújításra veszik igénybe az ügyfelek, de sokan önerőként, induló tőkeként használják fel, és más termékekkel is kombinálják

Jól kombinálhatók egymással a támogatott és a piaci hitelkonstrukciók, amelyeket ki is használtak az évben az ügyfelek. A felújítási támogatások miatt a használt ingatlanoknál a felújítási, korszerűsítési megoldások népszerűbbek lettek.

Hitelezési és ingatlanpiaci rekordokat hoztak az otthonteremtő támogatások
A támogatások az építkezéseknek és a felújításoknak, bővítéseknek egyaránt kedveztek
Fotó: MH/Katona László

Az MNB adatai alapján a piac erőteljes növekedésnek indult, márciustól júniusig minden hónapban rekordokat döntött a lakáshitelezés, júniusban a lakáshitelpiacon meghaladta a 136 milliárd forintot az új szerződések volumene. Ebben az állami támogatásoknak is jelentős szerepe volt mind piaci szinten, mind az OTP Banknál – válaszolta lapunk megkeresésére az OTP Csoport. Kifejtették, az OTP kínálatában az összes otthonteremtési támogatás megtalálható, igényelhető, amelyek jól kombinálhatóak a kamattámogatott hitelekkel is. Az első kilenc hónapban csaknem harmincezer családi otthonteremtési kedvezmény igénylést fogadott be az OTP Bank.

Babaváró kölcsön esetében továbbra is elmondható, hogy az ügyfelek jellemzően lakásvásárlásra, -bővítésre, -felújításra veszik igénybe. Rámutatttak, sokan önerőként, induló tőkeként használják fel, amelyet egyre többen kapcsolnak össze más termékekkel, hogy a lehető legmagasabb összeggel vágjanak bele az ingatlanvásárlásba.

A felújítási támogatások miatt a használt ingatlanoknál a felújítási, korszerűsítési megoldások népszerűbbek lettek. Az év első kilenc hónapjában ötezer otthonfelújítási hitelkérelem érkezett be az OTP Bankhoz. Az ügyfelek nagy része a maximálisan igényelhető hatmillió forintot veszi igénybe az otthonfelújítási kölcsön esetén. A kölcsönök iránti kereslet szempontjából a március, április volt a legerősebb hónap.

A termék bevezetésekor a nagyobb marketing- és kormányzati aktivitásoknak köszönhetőn nagy volt az érdeklődés, illetve a felújítás szempontjából a tavaszi hónapok erősebbek. Azóta az építési anyagok elérhetőségében és árában, valamint a kivitelezői kapacitásokban bekövetkezett változások miatt mérséklődött az érdeklődés. Legnagyobb arányban energetikai felújításra költöttek a hitelfelvevők (tetőfelújítás/-szigetelés, épületszigetelés, napkollektor, fűtési rendszer, nyílászárók, klíma), ezenkívül a főbb kiadási tételek között szerepelt a belső tér felújítása, a térburkolat készítése, valamint a beépíthető bútorok és konyhai gépek vásárlása is.

Az OTP Bank az elsők között kínálta ügyfelei számára a Zöld Otthon Program termékeit. Az indulás óta jelentős az ügyfelek érdeklődése, amit bizonyít az is, hogy november 30-ig 25 milliárd forint értékben fogadott be a bank hitelkérelmet. Sokan a kamattámogatott zöld csok igénybevételével szeretnék megvalósítani lakhatási céljaikat, a kérelmek kétharmadához zöld csokot is igényelnek. Hitelcélt tekintve a hitelkérelmek egyharmadát új lakás vásárlására, kétharmadát építésre igényelték az ügyfelek – közölték a zöldhitelek kapcsán.

A régiós forgalomra vonatkozó kérdésünkre elmondták, az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképének adatai alapján az éves áremelkedési rangsor élén idén az első kilenc hónapban 38 százalékos drágulással Tolna megye áll. Itt Pakson és Tolnában nagyjából száz körüli – illetve Szekszárdon is néhány darab –, a korábbi évekhez képest jóval magasabb árszintű, 550–750 ezer forint/négyzetméter közötti árú lakás eladását rögzítették az idei évben. Húsz százalékot meghaladó mértékben nőtt az átlagár az ugyancsak olcsóbb régióknak számító Nógrád, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Zöld jelzáloglevél három hitelintézetnél

Az MNB a zöldhitelprogram mellett elindította a zöld jelzáloglevél programját is. Mindhárom jelzálogbank – OTP, Takarék és UniCredit – kibocsátotta a saját jelzálogkötvényét. A piacon rendre komoly túljegyzés alakult ki, így az aktuális pénzpiaci kamatoknál alacsonyabb hozamot kell majd fizetniük a befektetőknek. A zöld jelzáloglevelek jegyzéséből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák a bankok.

Mindez azt jelenti, hogy nemsokára már nem csak az új lakásokra lesz majd kedvező kamatozású hitel, amelyből a későbbiekben akár energetikai célú felújításokat is lehet majd finanszírozni. A felújítás következtében kizöldülő otthonok újabb lökést adhatnak a használt lakások piacának is. Jelenleg is drágulás figyelhető meg ugyanis ebben a szegmensben, de az eladó ingatlanok minősége nem javult. Ha a lakásfelújítás eredményeként zöldebbé váló otthonok korszerűsítése is megoldható lenne kedvező finanszírozású hitelből, az legalább akkora lakásfelújítási hullámot indítana el, mint a 2021-ben bevezetett támogatás.
(MOA)

Távmunka miatt átértékelt szempontok

Az otthonteremtési támogatások és a koronavírus-járvány is hatással voltak az otthonválasztási szempontokra. A home office térnyerésével megnövekedett a kereslet azokra az ingatlanokra, amelyekben lehetőség nyílik egy dolgozószoba vagy –sarok kialakítására, és az otthonteremtési támogatások előírásai is (többnyire gyerekhez/csokhoz kötődik a támogatás) a nagyobb ingatlanok felé tolták el a keresletet. Felértékelődött a kertkapcsolat, terasz megléte, az agglomerációs települések újra reneszánszukat élik.

A KSH adatai alapján az építési engedélyek statisztikáiban egyre nagyobb arányt képviselnek a többnyire magánerős építkezéseket takaró egyszerű bejelentések is. Szintén megfigyelhető a keresletnövekedés azon nyaralók és hétvégi házak iránt, amelyek kis átalakítással a huzamosabb ideig tartó, életvitelszerű ottlakást is lehetővé teszik.
(MOA)

Hosszú távú barnamezős előnyök

A novemberben bejelentett első, a rozsdaövezetekre vonatkozó fejlesztést várakozásaink szerint Budapesten és vidéken is újabb akcióterületek kijelölése fogja követni – közölte lapunk érdeklődésére az OTP Csoport. Válaszukban hozzátették, a rozsadövezeti ingatlanfejlesztések jellemzően több erőforrást igényelnek a zöldmezős beruházásoknál, de az előbbiek többnyire frekventáltabb lokációja és a több ütemben akár ezres nagyságrendet is elérő lakásszám miatt a beruházóknak nagyobb mozgásterük van az árképzésben.

A barnamezős beruházásokból hosszú távon a környezetük is profitál, hiszen beépülésükkel gyorsulhat a lakóövezetek terjeszkedése, megjelennek a környéken a lakók mindennapi életéhez szükséges szolgáltatások, fejlődik a tömegközlekedés és a városi infrastruktúra, folyamatosan megújulhatnak a városok jelenleg alulhasznosított területei. Az, hogy a rozsdaövezetek esetében az ötszázalékos lakásáfa visszaigényelhetősége miatti gyakorlatilag nullaszázalékos áfa meddig marad meg, kormányzati döntés kérdése.
(MOA)