Gazdaság

Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat

A takarmányárak nagymértékű emelkedése és az összeomlott európai piac miatti rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos a sertéstartók számára, hogy mihamarabb segítséget kaphassanak, így decemberben közel 5,7 milliárd forint állatjóléti támogatás érkezik hozzájuk - közölte Nagy István agrárminiszter a szaktárca hétfőn kiadott közleményében.

Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat
Nagy István agrárminiszter
Fotó: MH/Katona László

Az Agrárminisztérium (AM) megteremtette annak feltételeit, hogy idén 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatás kerüljön kifizetésre az ágazat számára. Az agrártárca a kialakult helyzet kompenzálására a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött korábban, ez a kifizetés pedig további segítséget nyújt a sertéstartóknak - jelentette ki Nagy István.

A miniszter kiemelte, hogy 2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre, de a válságos helyzetre tekintettel összesen 4,7 milliárd forint többletforrást tudott a kormányzat ezen a jogcímen az ágazat számára biztosítani. Hangsúlyozta: Magyarország uniós több tagállammal együtt felszólította az Európai Bizottságot, hogy éljen a felhatalmazásával, és hozzon olyan azonnali piaci intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a sertéstartók válsága még jobban elmélyüljön. Ezt a Bizottság elutasította.

Nagy István hozzátette, hogy Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja az állattartókat és azon belül a sertéstartókat. Ennek nyomán a decemberben aktuálisan folyósítandó 2021. támogatási év III. negyedévének kifizetése - 2,7 milliárd forint - mellett egy közel 3 milliárd forintos többlettámogatást is folyósítanak.

A többlettámogatás kiutalása automatikusan történik. A Kincstár a sertéshízó állatjóléti támogatás 2020/2021. támogatási év IV. negyedévének, valamint a 2021/2022. támogatási év I-II. negyedévének esetében a korábbi jóváhagyó határozatok módosításával pótlólagos kifizetést valósít meg - hívta fel a figyelmet az agrártárca vezetője a közleményben.