Gazdaság

Nagy István: Új szabályozás ösztönzi a generációs megújulást a magyar mezőgazdaságban

Gördülékeny ügyintézés

Az Országgyűlés által a héten elfogadott, az agrárgazdaságok átadásáról szóló jogszabály gördülékeny ügyintézést, általános jogutódlást és a gazdaságok működőképességének fenntartását biztosítja – közölte Nagy István agrárminiszter a tárca tegnapi közleménye szerint.

Nagy István: Új szabályozás ösztönzi a generációs megújulást a magyar mezőgazdaságban
Nagy István
Fotó: MH

A jogszabály célja a generációs megújulás támogatása és a generációk együttműködésének ösztönzése – hívta fel a figyelmet. Gazdaságátadási szerződés keretében az átadó vagy átadók és egy átvevő köthet adásvételi szerződést, ajándékozási szerződést, tartási szerződést vagy járadéki szerződést a körülményeiknek megfelelően – emlékeztetett az agrárminiszter. Annak érdekében, hogy a családon belüli vagyoni viszonyokat a családtagok rendezhessék, lehetőséget ad a törvény arra, hogy a négy szerződéstípust a felek kiegészítsék a mező-, erdőgazdasági célú földek használatával – tette hozzá.

Nagy István kiemelte, hogy egy gazdaság értékét nemcsak az egyes vagyonelemek adják, hanem a gazdálkodó tudása, kapcsolatrendszere is. A törvény 2023. január első napján lép hatályba, addig megszületnek a szükséges jogszabályok. A tárcavezető meggyőződése, hogy az új szabályozás rugalmasabbá és átláthatóbbá teszi a gazdaságok átadását, és kellő ösztönzést jelent mind az idősebb, mind a fiatalabb generáció tagjainak, ennek köszönhetően hatékonyan járul hozzá a mezőgazdaság generációs megújulásához.

Kapcsolódó írásaink