Gazdaság

Magas szinten maradhat az építőipar termelése

A tavalyi, pandémiás év után idén jobb évet zár a szektor a jelentős beszerzési problémák, csúszások és az évek óta tartó, erőteljes bérinfláció folytatódása ellenére is

Idén októberben az építőipari termelés volumene a Központi Statisztikai Hivatal nyers adatai szerint 14,5 százalékkal felülmúlta a tavalyit. Az ingatlanok konstruk­ció­ja 19,7 százalékkal, az egyéb építményeké 9,7 százalékkal nőtt 2020 októberéhez viszonyítva. Az elemzők kedvezően ítélik meg az építőipar friss adatsorát, mivel októberben kedvezően alakult, mind havi, mind éves alapon bővült – az utóbbi esetben a növekedés kiemelkedő, két számjegyű volt.

Magas szinten maradhat  az építőipar termelése
A kormány kiemelt ágazatként kezeli az építésgazdaságot, amely növeli a GDP-t
Fotó: MH/Katona László

A járványhelyzetnek betudható tavalyi visszaesés kiigazításán túli növekedés jelezhető előre az építőiparban 2021-re – mondta el a Központi Statisztikai Hivatal friss adatait értékelve Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, 2010 átlagához képest az ágazat termelése több mint 70 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban.

Schanda Tamás kifejtette, a kormány kiemelt ágazatként kezeli az építésgazdaságot, amely nagyban előmozdítja a gazdasági növekedést. A családok otthonteremtésében nélkülözhetetlen szektorban a vírusválság ellenére is élen járó mértékben nőtt a foglalkoztatás. A hazai cégeket elsősorban a 2018-ban indított Építő támogatási programsorozattal segítik hozzá ahhoz, hogy képesek legyenek eleget tenni a növekvő megrendelői igényeknek. Elmondása szerint az eddigi öt kiírás keretében közel félezer hazai kis- és középvállalkozás kapott összesen több mint 33 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. A következő két évre rendelkezésre álló, további 24 milliárd forintos keretösszeg új elemként az iparági duális képzés megerősítésére és az ágazati digitalizáció felgyorsítására is fordítható – tette hozzá.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője a Világgazdaságnak azt mondta, hogy az építkezések a vírus okozta keresletcsökkenés után újraindultak, a kereslet tartósan magasan alakult. A termelési volument ezért most inkább a kínálat határozza meg, azaz, hogy mennyire áll rendelkezésre a szükséges szakemberállomány,
 illetve építőanyag – tette hozzá.

Regős azt is elmondta, hogy a magas keresletre, valamint az egyes termékekből jellemző hiányra való tekintettel az ágazat termelői árai folyamatosan mennek felfelé, ami később a kereslet mérséklődését eredményezheti. Az október végi rendelésállomány csak minimálisan emelkedett éves szinten, miközben az új rendelések volumene csökkenő tendenciát mutatott.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője lapunknak elküldött kommentárja szerint az építőipar jelenlegi legnagyobb kihívása az elszabaduló alapanyagellátási és áremelkedési problémákkal való szembenézés lesz, ami jelentős kínálati oldali problémákat okoz az iparágban, aminek csúszások, kivitelezési viták és elhalasztott beruházá­sok lehetnek a következményei, miközben a kereslet továbbra is erős mind magán, mind állami oldalról. Összességében a tavalyi pandémiás év után idén jobb évet zár az építőipar a jelentős beszerzési problémák, csúszások és az évek óta tartó, erőteljes bérinfláció folytatódása ellenére is, viszont az alapanyaghiány és a közel megfizethetetlenné váló beruházási költségek jövőre már akár jelentős fékezőerővel is bírhatnak.

Kapcsolódó írásaink