Gazdaság

Egyre keresettebbek a zöldotthonok

A 2,5 százalékos fix kamattal kivédhető a drágulás

Az Ingatlan.com legújabb fejlesztésével már országosan kereshetővé váltak a zöldhitelre alkalmas otthonok. Érdekesség, hogy a vevőknek eddig nem volt keresési szempont az ingatlan energetikai besorolása, de a Zöld Otthon Program fordulatot hozott ezen a téren – derül ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből.

Egyre keresettebbek a zöldotthonok
Jövőre változnak a használatbavételi engedély feltételei
Fotó: MH/Katona László

Bár a hirdetők csak pár napja tudják megjelölni a zöldhitelre alkalmas ingatlanokat, már több mint kétezer ilyen eladó lakás és ház található a kínálatban, ami az összes új építésű ingatlan hirdetésének egynegyedét teszi ki. Ismert, 2022 júliusától szinte csak ilyen ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Az új lakások és házak kínálata a januárban visszavezetett ötszázalékos áfa miatt valósággal berobbant. A zöldotthonkereső elindulása óta eltelt öt napban összesen több mint 23 ezer, naponta pedig 5–6 ezer keresés célozta a zöldlakásokat – minden negyedik új építésű ingatlan keresése zöldotthonokra érkezik.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője rámutatott arra, hogy október óta sokat változtak a keresési szokások, mivel a 2,5 százalékos fix kamattal felvehető, maximum hetvenmillió forintos, legfeljebb huszonötéves futamidejű zöldhitellel ki lehet védeni az emelkedő alapkamat miatt begyűrűző lakáshitel-drágulást is.

Kapcsolódó írásaink