Gazdaság

Harminc éve otthon a gyártásban

A Videoton Holding Zrt. már egy harmincéves, székesfehérvári székhelyű, stabil pénzügyi és piaci hátterű cég Magyarországon, amely egyben az egyik legjelentősebb EMS-nek (Elektronikai Gyártási Szolgáltatónak) számít Európában, illetve az egész világon – hangzott el tegnap a Videoton Holding Zrt. 2021-es évértékelő nyitóbeszédében.

Harminc éve otthon a gyártásban
Széles Gábor nagyvállalkozó, a Videoton Holding elnök-vezérigazgatója
Fotó: MH

Technológia, stabilitás, fenntarthatóság és dinamizmus, ez a négy szó az, ami leginkább kifejezi a Videoton Holding Zrt.-t – mondta Széles Gábor, a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója.

Szerinte ha a kilencvenes évek elejétől szemléljük a vállalat egészét, megállapítható, hogy a technológia időről időre megváltozott, modernebbé vált, így idomulni kellett az adott korszakhoz, hogy fel lehessen venni a versenyt.

Az elmúlt harminc évben már többször volt gazdasági világválság, ennek ellenére a Videotonnál mégsem jelentkezett visszaesés. Ráadásul most, ebben az időszakban is egyértelműen tükröződik a folyamatos növekedés, miközben sikerült fenntartani a stabilitást. A technológia fejlődéséhez pedig elengedhetetlen a megfelelő dinamika is, amely nagyban érinti az innovációt, tehát szükség van a megfelelő innovatív képességre is – magyarázta Széles Gábor. 

Kiemelte: a cég árbevétele folyamatos, stabil növekedési szinten volt az elmúlt harminc évben. A pandémiás időszak ellenére is sikerült a forgalmat növelni – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Míg 1993-ban meglehetősen alacsony volt a bevétel, 2021-ben már 220 milliárdos, ami leginkább az exporttermelésnek köszönhető úgy, hogy növekedési pályán tudott maradni a Videoton, és nem zavarták meg a világgazdasági válságok sem.

Kifejtette, innen is látszik, hogy a beruházás jelentősen hozzájárult a vállalat forgalomnövekedéséhez, amelyből a Videoton EAS Kft. (VEAS) emelkedik ki.

A vállalatcsoportnál szerteágazó tevékenységeket végeznek. Az autóipari tevékenységek is növekedtek, annak ellenére, hogy milyen válság van mindenütt. Egy ideje már elektromos autókkal is elkezdtek foglalkozni, itt szintén jelentős növekedés fedezhető fel. Pont ezért a legnagyobb dinamikájú növekedés az elektromos autókkal kapcsolatos gyártási tevékenységekhez kapcsolódik – ecsetelte Széles Gábor.

Kiemelendőnek nevezte a saját tőke felhasználását, ugyanis ez mutatja meg leginkább a stabilitást. A Videoton saját erőből képes volt finanszírozni a forgóeszközeit, miközben máshol küzdenek az eszközbeszerzéssel. Ha ez nem történik meg, akkor év közben valószínűleg elakadt volna a termelés.

Elmondta, Bulgáriában is már négy cégcsoportja van a Videoton Holding Zrt.-nek. Annak ellenére, hogy gazdaságilag már a harmadik válság végén vagyunk, meg tudtuk tartani a munkavállalók létszámát. Ez idő alatt különböző technológiák, robotizáció ment végbe.

A növekvő árbevétel ennek köszönhető, ezért nem kellett embereket elküldeni. Hangsúlyozta: egyértelműen bizonyította ez a harminc év, hogy a száz százalékban magyar tulajdonú Videoton Holding Zrt. helyes úton jár. 

Nem volt sem eredménytelen, sem pedig sikertelen az év – mondta Lakatos Péter társ-vezérigazgató.

Harminc éve még az is nagy dolognak számított, ha értettük a külföldi partnert. Ma már viszont ez alapvető követelmény, előrelépési szükséglet.

Elmondta: mi nem Kelet-Európával, hanem Nyugat-Európával versenyzünk. Minden irányba tovább kell lépni, a legfrissebb tudást beleszőve. Magyar eredmény, hogy a gyorsan fejlődő cégek között ott van a Videoton a térképen.

A legigényesebb feladatokban is ott vagyunk a listán. Több innovatív céget, mint amilyen például az Elektro-PLAST, is be tudott vonzani a cég – magyarázta, majd hozzátette: a 2008–2009-es válság okozta megtorpanás után – a sok milliárdos nagyságrendű technológiabővítésnek és a kiváló pénzügyi stabilitásnak is köszönhetően – ismét emelkedő pályára állt a cégcsoport, évről évre rekordszintű árbevételt realizálva.

További növekedési potenciált jelent, hogy a globális ellátási láncok problémái és a kereskedelmi háborúk tanulságaként a régión, azaz Európán belüli beszállítások a kisebb kockázat, a kiszámíthatóság miatt felértékelődnek.

Szót ejtett továbbá arról is, hogy a közelmúlt már meghozta stratégiájuk egy néhány éve elhatározott új elemének sikerét: a korábbi, szinte kizárólag a legnagyobb multinacionális vállalatcsoportokkal folytatott együttműködés mellett fiatal, kis- és középméretű innovatív, elsősorban nyugat-európai vállalatok partnere lett a Videoton.

Ez nagyobb tempót, gyakoribb változásokat jelent, de egyúttal mélyebb kapcsolatokat és azonosulást az úttörő termékekkel. Az ilyen gyors növekedést mutató területek, mint az akkumulátortechnológia, az elektromosautó-részegységek, az okosotthonok és az otthoni hálózatok egyre jelentősebb szerepet játszanak a portfólióban – nyomatékosította Lakatos Péter.

A tavalyi év a koronavírus-járvány éve volt – jegyezte meg Sinkó Ottó társ-vezérigazgató. Kijelentette: a bizonytalanságtól való félelem bezárkózottságot eredményezett, ami a termelés visszaeséséhez, az autógyárak leállásához, a forint gyengüléséhez vezetett. Szeptemberben azonban bekövetkezett egy korrekció, így erőssé vált az év vége. Annyira erőssé, hogy a szeptemberi, októberi és novemberi hónapokban meghaladták a 2019-es év termelését. 

Sinkó Ottó hangoztatta: az idei év a remények és ellentmondások éve volt, ugyanis az árbevétel huszonöt százalékkal volt magasabb, ezért a munkaerőhiány miatt még száztíz főt fel kellett venni.

Emellett költségnövekedés is jellemezte az évet, hiszen növekedtek az energiaköltségek, az alapanyagok és az elektronikai chipek árai is. Előreláthatólag ez a költségnövekedés jövőre is jelen lesz.

Felhívta a figyelmet arra, hogy talán 2022 végére lesz esély arra, hogy normalizálódik a piac. Míg az első fél évet a munkaerőhiány jellemezte, addig a másodikban az alkatrészhiány jelentette a legnagyobb akadályokat. Az éves árbevétel így az év végére várhatóan 14 százalékkal lesz több, mint tavaly. 

A továbbiakban kifejtette azt is, hogy a cégcsoportnál sok olyan kolléga dolgozik, akik már a modern Videoton megszületésekor is alkalmazásban állt, és a dolgozók között igen gyakoriak a generációk óta a vállalathoz kötődő családok. Emellett természetesen a cég nyit a fiatal tehetségek felé is: a cégcsoport évek óta részt vesz az egyetemi duális képzési programban, emellett a szakképzett dolgozók, a mérnökök, illetve egyéb felsőfokú végzettségűek aránya dinamikus növekedésnek indult az elmúlt évtizedben. 

Sinkó Ottó kijelentette, Magyarország meghatározó ipari vállalatcsoportjaként a Videoton társadalmi felelősségvállalás tekintetében is igyekszik jó példát mutatni.

A cégcsoportnak otthont adó települések egészségügyi és szociális támogatása a koronavírus-járvány előtt is rendszeres volt, csakúgy, mint a környezetbarátabb működésre törekvés, tette hozzá.

A Videoton-vállalatcsoport az európai székhelyű elektronikai szerződéses gyártók között az élen szerepel, és bár a világ nagyon megváltozott, az export-versenyképességnek mindig alapvető prioritásnak kell maradnia – mondta a társ-vezérigazgató.

Kapcsolódó írásaink

Növekedési pályán az Ikarus

ĀSzéles Gábor: Csak akkor lesz újra olyan világhírű az Ikarus, mint korábban, ha a gyártott buszok nagy része exportpiacra kerül, természetesen nemcsak a keleti, hanem a nyugati piacokra is