Belföld

Az ellenzék nem támogatja az adócsökkentést

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy úgy tűnik, az ellenzék nem támogatja az adócsökkentést. Történelmi léptékű javaslatról van szó, az ellenzék mégsem támogatja, mert mindent elutasít, amit a kormány javasol - jelentette ki.

Az ellenzék nem támogatja az adócsökkentést
Parlamenti ülés a koronavírus-járvány idején
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára ismertette: a javaslat a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséhez szükséges intézkedéseket tartalmazza, valamint megduplázza a babakötvény után járó állami támogatást.

A tervezet illeszkedik a kormány adópolitikájába, melynek egyik központi eleme továbbra is az adócsökkentés - mutatott rá. E folyamat 2016-ban kezdődött, hiszen a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán megkötött megállapodás alapján 2019-et követően összesen négy alkalommal kell csökkenteni a szociális hozzájárulási adó mértékét.

Két csökkentés már megvalósult 2019. július 1-jétől, illetve 2020. július 1-jétől, a harmadik csökkentés pedig a már elfogadott szabályok szerint úgy valósulna meg 2022. július 1-jétől, hogy megszűnne a 1,5 százalékos mértékű szakképzési hozzájárulás és a szociális hozzájárulási adó mértéke 0,5 százalékponttal 15 százalékra csökkenne - közölte az államtitkár. Kitért arra: a kormány novemberben döntött arról, hogy 2022. január 1-jétől a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra nő. Azért, hogy az emelt összegű bért a vállalkozók ki tudják gazdálkodni, a megállapodás része egy jelentős, összesen 4 százalékos tehercsökkentés, a kisvállalati adó majd 10 százalékos csökkentése, valamint a kis- és középvállalkozások számára a 2021-ben érvényes helyi iparűzési szabályok fenntartása 2022-es évre.

Az adócsökkentés eredményeként 600 milliárd forint marad a gazdaság szereplőinél - mondta Izer Norbert. Hozzátette: a javaslat elsősorban a vállalkozásokat segíti, kiemelten a kis- és közepes méretű vállalkozások adóterheit kívánja csökkenteni, de nem feledkezik meg a magánszemélyek terheinek csökkentéséről sem. Ezért 2022-ben is fennmarad az a szabály, hogy az önkormányzatok nem emelhetik a helyi adókat, nem vezethetnek be új adókat és nem szűntethetnek meg kedvezményeket.

Fidesz: A kormány kiáll az adócsökkentések politikája mellett

Hadházy Sándor, a Fidesz vezérszónoka azt hangoztatta: a kormány kiáll az adócsökkentések politikája mellett, mert amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, a foglakoztatás, a bérek és a költségvetés adóbevétele is.

Emlékeztetett: a 2010. évi 73 500 forintról nő a minimálébér a 2022. évi 200 ezerre, és ez átlagosan évi közel 9 százalékos emelkedést jelent, a garantált bérminimum pedig a 2010-es 89 500 forintról 2022-re 260 000 forintra nő, ami 9,3 százalékos évenkénti emelés. Jövőre 2021-hez képest 19,5 százalékkal nő a minimálbér és 18,7 százalékkal a garantált bérminimum.

Mivel pedig a szociális juttatásokat, a GYED-et, a GYES-t és a különböző családtámogatásokat is a minimálbér alapján számítják, így azok szintén emelkedni fognak - hívta fel a figyelmet.

Hadházy Sándor kiemelte: a javaslat elfogadásával januártól több lesz a minimálbér, mint amennyi az átlagbér volt a baloldali kormányok idején. Hozzátette: míg 2009-ben 33,5 százalék adó terhelte a vállalkozásokat, addig jövőre mindössze 13 százalék fogja.

Magyarország történetének legnagyobb adócsökkentése jöhet jövőre
Magyarország történetének legnagyobb adócsökkentése jöhet jövőre
Fotó: Faccebook/Rétvári Bence

  KDNP:  Történelmi léptékű, bátor lépések

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka azt emelte ki: egy baloldali kormány és pénzügyminiszter soha nem terjesztett volna be ilyen javaslatot, hiszen az nem megszorításokat és adóemeléseket, hanem támogatásokat és köztehercsökkentést tartalmaz.

E „történelmi léptékű, bátor lépések” között említette a minimálbér és a garantált bérminimum emelését, számos adó és járulék mérséklését, hangsúlyozva, az intézkedések megtételére a magyar gazdaság teljesítménye ad lehetőséget.

A kereszténydemokrata képviselő arról beszélt: a baloldal ismét - megoldást nem jelentő - adóemelésekre készül. A családtámogatási rendszert érő ellenzéki bírálat szerinte „kellően hiteltelen ahhoz, hogy akár a komédia kategóriába soroljuk”, ha felidézzük, mit tettek kormányon ezek az erők.

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta: a kormányzat nem elvonja a helyi iparűzési adót, hiszen a csökkentéssel megtakarított összeg helyben marad, a kis- és közepes vállalkozásoknál. Aki ezt az intézkedést támadja, az azt mondja, nem akarja támogatni ezeket az értékteremtő cégeket - értékelt.

Fidesz: Egyedül a baloldal akarja rárobbantani a szegénységet a magyarokra

Egyedül a baloldal akarja „rárobbantani” a szegénységet, a rezsiemelést és a megszorításokat a magyarokra - kommentálta a Fidesz Gurmai Zita szocialista politikus nyilatkozatát szerdán a lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Azt írták, a szegénységet egyedül a baloldal kormányzása „robbantotta” Magyarországra. Gyurcsány és a baloldal kormányzása alatt egymillió ember vált munkanélkülivé, százezrek vegetáltak segélyen, aki dolgozott, azt agyonadóztatták, az idősektől elvettek egy havi nyugdíjat, a gyermekesektől a családtámogatásokat és a magyar emberekkel fizettették Európa legmagasabb energiaárait - sorolta a kormánypárt.

Hozzátették, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal most is ugyanazt a politikát akarja folytatni: naponta elmondják, hogy el akarják törölni a rezsicsökkentést, megint rá akarják engedni a magyarokra a világpiaci energiaárakat, ostobaságnak tartják a 13. havi nyugdíj visszafizetését, a benzinár befagyasztását, adóemeléseket terveznek, és újra tönkretennék a magyar gazdaságot. Egyedül a baloldal akarja „rárobbantani” a szegénységet, a rezsiemelést, a megszorításokat a magyarokra - áll a Fidesz közleményében.

Gurmai Zita, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szerdán sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a „Fidesz rárobbantotta Magyarországra a szegénységet”, és a legtöbben a nyugdíjasok közül nélkülöznek.


    

Kapcsolódó írásaink