Gazdaság

A villamosenergia-termelés és -felhasználás egyaránt nőtt tavaly

Energiastatisztika

Megjelent a MEKH és a Mavir közös kiadványa, amely a magyar villamosenergia-rendszer 2020. évi működési adatait összegzi – közölte tegnap a hivatal.

Ebből kiderül, a 2019-es bázishoz képest 2020-ban a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 0,3 százalékkal, 46,550 TWh-ra nőtt (a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelésének figyelembevételével). A bruttó hazai villamosenergia-termelés ennél nagyobb mértékben, 3,1 százalékkal emelkedett. Az országban működő erőművek együttes teljesítménye a HMKE-ket nem beleértve 2019-hez képest csaknem 467 megawattos (MW) növekedést mutatott 2020-ban. Ez a gyarapodás kizárólag a megújuló energiaforrások, azon belül is leginkább a napenergia-termelés felfutásából származik.

A HMKE-k növekedése ezen felül további 240 MW volt, ami szinte csak a háztartási napelemek térnyeréséből fakad. Az engedélyköteles és nem engedélyköteles termelők körében (ide értve a HMKE-ket is) a naperőművekből származó bruttó villamosenergia-termelés részaránya tovább emelkedett, 2019-hez képest több mint 60 százalékkal nőtt, a teljes termelés 6,9 százalékát kitéve. A naperőművek 16,35 százalékos, a szélerőművek 22,53 százalékos kihasználtsággal működtek 2020-ban. A hagyományos erőművek körében a nukleáris blokkok kihasználtsága a legmagasabb, az egyéb gáztüzelésű termelők kihasználtsága összességében továbbra is növekvő, míg a szén-lignit primerforrású termelők csökkenő tendenciát mutattak.

Kapcsolódó írásaink