Gazdaság

Varga Mihály: Rekordmértékben nőttek a beruházások

Rekordadatok érkeztek a beruházásokról, amelyek 12,4 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben - mondta Varga Mihály a Facebook oldalára feltett videóüzenetében pénteken.

Varga Mihály: Rekordmértékben nőttek a beruházások
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Facebook / Varga Mihály

Ez azt jelenti, hogy 7800 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg kilenc hónap alatt az országban - tette hozzá a pénzügyminiszter. Kiemelte, hogy Magyarországon a GDP-arányos beruházási ráta a 2010-es 20 százalékról 27 százalék fölé emelkedett mostanra, ezzel az adattal az ország uniós szinten az elsők között van.

A beruházásokat több ágazat is húzta, így az építőipar, a feldolgozóipar, a szállítmányozás, a raktározás, a kereskedelem és a mezőgazdaság fejlesztései is - mondta Varga Mihály.

Objektum doboz

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedései a beruházási számokban is megmutatkoznak; az otthonteremtési program, az adócsökkentések és a vállalkozásokat segítő több ezer milliárd forintos támogatások jelentősen segítik a beruházások növekedését. Hozzátette: mára nemcsak a beruházási ráta, hanem a gazdasági növekedés terén is dobogós helyen áll Magyarország az unión belül, és azon dolgoznak, hogy megőrizzék ezt a lépéselőnyt.

A beruházások harmadik negyedévi volumene meghaladta a válság előtti szintet, amiben szerepe volt a kormányzat és a jegybank támogatási- és kedvezményes hitelprogramjainak, de a külföldi működőtőke beáramlásának is. A további növekedést pedig az uniós források várhatóan növekvő átutalása is támogatja majd - így kommentálták a legfrissebb adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentése szerint a harmadik negyedévben 12,4 százalékkal nőtt a beruházások volumene, a vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, költségvetési szerveknél viszont 11,7 százalékkal visszaestek. A feldolgozóiparban 24,9 százalékos volt a beruházások éves növekedése. Az előző negyedévihez mérten 1,8 százalékkal nőtt a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában azt emelte ki, hogy a járvány negatív gazdasági hatásait - más intézkedések mellett - a kormány a vállalatok beruházásainak igen nagy volumenű közvetlen támogatásával, a jegybankkal és állami bankok támogatásával alacsony kamatozású hitelekkel és garanciaprogramokkal sikeresen ellensúlyozta. A feldolgozóipari beruházások a rekordszintű működőtőke beáramlás is támogatja - tette hozzá.

Úgy vélte, érdemi felfutás várható az állami beruházások, valamint az uniós források által támogatott beruházások területén, az uniós helyreállítási alap (Next Generation EU) pedig soha nem látott többletforrást biztosít, amelynek késlekedését a költségvetés megelőlegezi. Mindezek hatására a Takarékbank szakértői az idén 7 százalék feletti növekedést várnak a beruházások területén, ami bőven ellensúlyozza a tavalyi 3 százalékos visszaesést. Így a beruházások volumene idén alaposan meghaladhatja a járvány előtti szintet.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője szerint a beruházások a harmadik negyedévi kétszámjegyű növekedése a tavalyi alacsony bázis eredménye, de fontosabb ennél, hogy a beruházások szintje már meghaladta a válság előtti csúcsát. A második negyedévhez képest elsősorban az építési beruházások nőttek, de a gépi beruházások kismértékű visszaesése is magas szintről történt. Mindkét területen a válság előtti szintet meghaladó aktivitást mutatnak az adatok.

Molnár Dániel szerint az, hogy a beruházási dinamikát a vállalkozások húzták, azt mutatja, hogy a válságból való kilábalás nyomán a vállalatok újraindították korábban félbehagyott fejlesztéseiket, valamint újakat is indítottak. A költségvetési szférában jelentkező visszaesést pedig a forráshiányra és az emelkedő árakra vezette vissza az elemző. Itt az új uniós költségvetési ciklus, valamint a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásainak felhasználása hozhat változást.

Hosszabb távon a gyors beruházási dinamika fennmaradására számítanak a Századvég szakértői, amely ugyanakkor erőteljesen függ a gazdaság teljesítményétől, a kilábalás érdemi lassulása a beruházások visszafogásához vezethet - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Odatette magát az építőipar

ĀMagyarország továbbra is első a régióban, a lakóingatlanokra vonatkozó széles körű támogatások jelentős lökést adnak a lakásépítési és -felújítási piacnak