Gazdaság

A minőségi munkahelyekért elismerés illeti a vállalatokat

A kormány célja, hogy hazánkat 2030-ra az európai élvonalba emeljék, azok közé az országok közé, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni

Már hatodik alkalommal ismerik el Az Év Felelős Foglalkoztatója díjakkal a minőségi munkahelyek megteremtésében élenjáró, a családbarát hozzáállást, a fejlődési, előrelépési lehetőségek biztosítását vagy az egészségmegőrzést a mindennapi gyakorlatban tudatosan és következetesen érvényesítő vállalatokat és szervezeteket – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Az Év Felelős Foglalkoztatója díjátadón tegnap Budapesten.

A minőségi munkahelyekért elismerés illeti a vállalatokat
Válságkezelésünknek köszönhetően többen dolgoznak, mint a járvány előtt
Fotó: MTI/Soós Lajos

„A munkaadóknak és a munkavállalóknak is azt ígérhetem, hogy a kormány folytatja az élőmunka közterheinek visszaszorítását, a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítését” – fogalmazott a miniszter. Kiemelte: a kormány egyik fő célja, hogy Magyarországot 2030-ra az európai élvonalba emeljék, azok közé az országok közé, ahol a legjobb élni, lakni, és dolgozni.

A hazai foglalkoztatás bővülésénél kevés uniós tagállam volt képes dinamikusabb növekedést felmutatni az elmúlt évtizedben. A baloldali kormányok alatt két számjegyűre romló munkanélküliségi rátát rekordalacsony, három százalék körüli éves szintre szorították vissza – hívta fel a figyelmet.

A vírusválság csak átmeneti megtorpanáshoz vezetett: a magyar válságkezelés legnagyobb sikere, hogy ma már többen dolgoznak, és kevesebb az álláskereső, mint a járvány előtti időszakban – hangsúlyozta. A járványhelyzet sem okozott törést a bérek 2010 óta folyamatos emelkedésében – jelezte, hozzátéve: a munkaadók és munkavállalók képviselőivel kötött megállapodás eredményeként januártól kétszázezer forint lesz a minimálbér és kétszázhatvanezer forint a garantált bérminimum. A béralku véglegesítésével a minimálbér 2022-től magasabb lesz, mint 2010-ben az átlagbér volt – emlékeztetett Palkovics László.

A bérterhek növekedése semmiképpen nem veszélyeztetheti a munkavállalók kétharmadának keresetet biztosító kkv-k működő­képességét – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a foglalkoztatók megfelelő ellentételezését éves szinten több mint 660 milliárd forint összértékű adócsökkentés szolgálja.

Az OFA Nonprofit Kft. 2016 óta hirdeti meg Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázatát, amelynek célja azon hazai munkáltatók elismerése, akik számára az emberi erőforrás központi értéket képvisel. Az elismeréseket öt kategóriá­ban osztották ki, emellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara különdíja a képzés-szakképzés területén legkiemelkedőbb pályázatot jutalmazta.

Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021 nagyvállalati kategória győztese a Duna-Dráva Cement Kft. lett, a nagyvállalati 2-es, a több mint kétezer dolgozóval rendelkező vállalatok kategória nyertese pedig a Waberer’s–Szemerey Logisztika Kft. A közép­vállalkozások kategória győztese a Tali-Immo Kft., a kisvállalkozások kategóriában pedig az IncQuery Labs Kft. lett a nyertes. Az ötödik kategória, a közszféra szervezetei közül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kapta az elismerést.

Kapcsolódó írásaink