Gazdaság

Nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül

A visegrádi országok kormányai által Pakson aláírt közös nyilatkozat kimondja, hogy nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül - jelent meg a kormány.hu honlapon csütörtökön.

Nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül
Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter
Fotó: MH

Az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, az energiaárak megfizethetőségének fenntartása, valamint az energiatermelés dekarbonizálása csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges, ez szerepel abban a közös nyilatkozatban, amelyet Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter, illetve a cseh, lengyel és szlovák kormány képviselői írtak alá Pakson - olvasható a tájékoztatásban.

Kiemelték, a Visegrádi Együttműködés országai elkötelezettek az atomenergia alkalmazása mellett, mivel az atomerőművek úgy segítik elő az Európai Unió éghajlat-semlegességi célkitűzésének elérését, hogy közben erősítik az ellátásbiztonságot, és tiszta áramellátást biztosítanak megfizethető áron.

Hangsúlyozták, a négy kormány közösen hívja fel a figyelmet az energiahatékonyság erősítésére, és abban is egyetértenek, hogy a megújuló energiaforrások növekvő részaránya mellett a 2030-as és 2050-es célok teljesítésének feltétele a villamosenergia-átviteli hálózatok fejlesztése, középtávon a gázerőművek alkalmazása, illetve a kvótabevételek rugalmas felhasználása.

A V4-ek üdvözlik az Európai Bizottság tudományos szolgálatának egyértelmű állásfoglalását, miszerint az atomenergia az uniós környezetvédelmi előírásokkal teljes összhangban biztonságos technológia. Ezért a Pakson szignált dokumentumban is arra kérik Brüsszelt, hogy az eredeti uniós szándéknak megfelelően - a finanszírozhatóság szempontjából is - kezelje az atomenergiát fenntartható energiaforrásként - olvasható a kormány.hu honlapon.

Kapcsolódó írásaink