Gazdaság

Új korszak nyílik a mezőgazdaságban

Javíthatja a versenyképességet a digitalizáció, és a kormány azt szeretné, hogy Magyarország a folyamatoknak ne csupán követője, hanem alakítója is legyen

A digitális átállásról az agrárium sem maradhat le, és ehhez szükség van korszerű, tudásmegosztó honlapra. A Digitális Agrárakadémia tananyagokat tesz közzé, hírekről és eseményekről tájékoztat, és hamarosan új tartalmakkal is bővül – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Budapesten Nagy István agrárminiszter.

Új korszak nyílik  a mezőgazdaságban
Nagy István: Bízom benne, hogy egyre több gazda fogja felismerni a digitalizáció előnyeit, Magyarország pedig vezető szerepet tölthet be
Fotó: MH

A miniszter arra számít, hogy a Digitális Agrárakadémia hozzájárul a mezőgazdaság digitális átalakulásához, amely – mint mondta – nélkülözhetetlen a vidéki élet fenntartásához, és megismerteti a gazdákkal a technológiai fejlesztéseket. A precíziós eszközök, a drónok, a felhőalapú szolgáltatások megkönnyítik a termelők munkáját, de egyúttal a folyamatos tanulást, a naprakész felkészültséget is megkövetelik – hangsúlyozta. Nagy István elmondása szerint a korszerű ismeretek közvetítése a mezőgazdaság egyik legsürgetőbb kihívását, a nemzedékváltást is segíthet megoldani. Ehhez először is el kell oszlatni a vidéki élethez kapcsolódó előítéleteket, bemutatva az agráriumban rejlő lehetőségeket.

A versenyképes, korszerű gazdálkodás életre szóló létbiztonságot, munkalehetőséget jelent számukra – tette hozzá. A miniszter bízik benne, hogy egyre több gazda ismeri fel a digitalizáció előnyeit, Magyarország pedig vezető szerepet tölthet be az új technológiák alkalmazásában.   

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a fejlődésben rejlő lehetőségeket emelte ki. Schanda Tamás szerint javíthatja a versenyképességet a digitalizáció, és a kormány azt szeretné, hogy Magyarország a folyamatoknak ne csupán követője, hanem alakítója legyen. Ehhez a korszerű tudásbázis, a megújított szakképzés és felsőoktatás, a kiterjedt kutatóhálózat, az ösztönző jogszabályi környezet, a támogató gazdaságpolitika mellett korszerű, folyamatosan bővülő tudásbázisra van szükség – indokolta a Digitális Agrárakadémia létrehozását.   

Az államtitkár továbbá hangsúlyozta, hogy a közzétett tartalmakat a legkiválóbb szakmai műhelyek fejlesztették. A honlap látogatói megismerhetik többek között a digitális gazdaságokat és a digitális közszolgáltatásokat is.

A Magyar Élet- és Agrártudományi Egyetem (MATE) rektorhelyettese a honlapot fenntartó intézmény képviseletében folyamatos képzést és tájékoztatást ígért a Digitális Agrárakadémián keresztül. Mezőszentgyörgyi Dávid a MATE egyik legfőbb küldetésének nevezte a gyakorlati ismeretek közérthető átadását.

Biztosított a fejlődés és a fejlesztés lehetősége


Az Agrárminisztérium Megújuló vidék, megújuló agrárium programjának keretében 2021-ben 1100 mil­liárd forintnyi pályázat jelenik meg, aminek célja a vidéki gazdaságok megerősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-termelés modernizációja – jelentette be Feldman Zsolt szerdán este az orosházi gazdafórumon az Agrárminisztérium tegnapi sajtóközleménye szerint.

A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a legfontosabb feladatnak az élelmiszer-feldolgozás helyzetbe hozását, a versenyképes alapanyag-termelés erősítését, a kistermelők számára elérhető források biztosítását és a technológiai forradalom eredményeinek minden gazdálkodó számára elérhetővé tételét jelölte meg. „Hiszünk a magyar vidékben és építjük a jövőjét. Mindenki számára biztosítjuk a fejlődés és a fejlesztés lehetőségét, a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozóktól a kertészeken át az állattartókig” – mondta az államtitkár.
(JA)

Kapcsolódó írásaink