Gazdaság

Matolcsy: A német dilemma mély gyökerei

Martin Sandbu láthatólag amellett érvel, hogy Németországnak az alkotmányba foglalt adósságfék eltörlésével ki kéne bújnia önként viselt kiadáskorlátozó kényszerzubbonyából (Financial Times, 2021. október 25.). - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az mnb.hu oldalán reflektálva a „Germany and Europe face the same challenges in upending fiscal status quo" (Németország és Európa ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül a pénzügyi status quo borulása miatt) című cikkre.

Matolcsy: A német dilemma mély gyökerei
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

Emellett a korábbi pénzügyminiszert és Németország leendő kancellárját egy bankunió és egy tőkepiaci unió létrehozására biztatja. Mindemellett nem ezek a legnagyobb kihívások, amelyekkel Németország szembesül - írja a jegybankelnök. 

Úgy tűnik, hogy a 2020-as évek bizonyos megatrendjei miatt veszélybe kerül maga az egész exportvezérelt modell, amely a német exportgépezeten alapul - hangsúlyozta Matolcsy György, majd hozzátette, hogy a globalizáció regionális növekedési keretekhez vezet, visszatér az 1970-es évekre emlékeztető infláció, Kína lassuló gazdasági növekedés közepette jelentős szerkezeti átalakulásokat hajt végre, Amerika pedig a belső változásokra összpontosít, és létrehozza az angolszász „Öt Szem” szövetséget.

Hirtelen a német exportmodell összes erőssége gyengeséggé válhat. Németország a 2020-as években már nem lesz az EU politikai és gazdasági motorja, mivel a mélyen gyökerező belső problémáikra kell majd koncentrálniuk - zárta írását Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink