Gazdaság

Számos területen tovább erősödhet a magyar-kazah együttműködés

A magyar gazdaság újraindításának sikere most a kazah-magyar gazdasági kapcsolatok lehetőségeiben is megmutatkozik - mondta Varga Mihály a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács ötödik ülésén Nur-Szultánban. A minisztérium keddi közleménye szerint a pénzügyminiszter kifejtette: a magyar kormány többek között az egészségipar, a vízügy, a mezőgazdaság, a gépipar, és az energetika területén számít a kapcsolatok további erősödésére.

Számos területen tovább erősödhet a magyar-kazah együttműködés
Varga Mihály (balra) magyar pénzügyminiszter közös sajtótájékoztatója Mukhtar Tileuberdi kazah külügyminiszterrel
Fotó: Facebook/Varga Mihály

Az együttműködési lehetőségek széles spektrumát mi sem szemlélteti jobban, mint az, hogy a Magyar-Kazah üzleti fórumon 50 magyar cégvezető vett részt, akik közül többen kedvező megállapodást köthettek kazah partnereikkel - mutatott rá a magyar miniszter.

Varga Mihály szerint a magyar export szempontjából ígéretes területek a mezőgazdaság, élelmiszeripar, vízipari technológiák, hulladékgazdálkodás, egészségipar, energetika, illetve az infokommunikációs terület. A tőkekihelyezést illetően előnyös lehet szinte bármilyen ipari termelés meghonosítása Kazahsztánban.

A magyar miniszter megjegyezte: a Kazahsztánba irányuló export 70 százalékát adta az idei év első félében a gyógyszer-, illetve egészségipari kivitel, amelynek kapcsán egyre több hazai gyógyszercég érdeklődik a kazah piac iránt. A kazahsztáni export tekintetében legjelentősebb 5 vállalatunkból 4 a gyógyszer- és egészségiparban érdekelt, összesen több mint 45 millió dollár értékben exportáltak - ismertette a magyar tárcavezető az elmúlt időszak magyar eredményeit.

Hangsúlyozta: számos magyar cégnek, köztük például a Richter Gedeon Nyrt-nek sikerült szép eredményeket elérni a kazah piacon, ahol jelenleg 98 világszínvonalú regisztrált gyógyszerrel van jelen.

Emellett a korábban Egészségipari támogatási program keretein belül támogatáshoz jutott, a mostani út során együttműködési megállapodást aláíró Rex-San Kft. is szanatóriumi, illetve kórházi ágyak és rehabilitációs eszközök iránt érdeklődő kazah partnerekkel tárgyal.

Az ülésen - amelyen részt vett Mukhtar Tileuberdi, Kazahsztán külügyminisztere is - a felek áttekintették a két ország járványügyi helyzetét, egyeztettek többek között az elmúlt időszak gazdasági eredményeiről, valamint a gazdasági, oktatási, és kulturális együttműködésről.

A Magyar-Kazah Stratégiai Tanács 2016-ban alakult azzal a céllal, hogy munkája nyomán tovább erősödjenek a két ország gazdasági kapcsolatai - idézte fel a Pénzügyminisztérium közleménye.

A pénzügyminiszter kazahsztáni látogatása során találkozott Aszkar Mamin kazah miniszterelnökkel, valamint az elnöki palotában fogadta a magyar tárcavezetőt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök is.

Varga Mihály a Nur-Szultánban tartott magas szintű megbeszélésein elmondta: akár az energiabiztonságot, akár a terrorizmus és az illegális migráció elleni fellépést nézzük, Európa és Közép-Ázsia érdekei egybeesnek – mondta Varga Mihály a Nur-Szultánban tartott magas szintű megbeszélésén.

Magyarország mindig is támogatta a Visegrádi Együttműködés országainak (V4) és Közép-Ázsia (CA5) együttműködésének elmélyítését – fejtette ki a magyar miniszter. Mint mondta: ahogy Közép-Ázsia kaput nyithat Magyarországnak Ázsiába, úgy a V4 is belépési pontot jelenthet a közép-ázsiai országoknak Európába. Ennek a júliusban kezdődött magyar V4-elnökség kiemelt figyelmet szentel – hangsúlyozta magas szintű egyeztetésein Varga Mihály.

A pénzügyminiszter megköszönte Kazahsztánnak, hogy tavaly 100.000 darab orvosi maszkot adományozott Magyarországnak a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, valamint nur-sultani technikai megálló biztosításával könnyítette a Peking-Budapest légihídon keresztül történő beszerzéseket.

Varga Mihály a találkozókon kiemelte: a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok hagyományosan erősek, a magyar kormány pedig azon dolgozik, hogy tovább fejlődjenek. Mint mondta: az adatok azt mutatják, hogy Kazahsztán Közép-Ázsiában Magyarország elsőszámú gazdasági partnere.

Kapcsolódó írásaink