Gazdaság

Megalakult a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség Nonprofit Kft.

Az egészségügyi ágazat tudományos tevékenységeinek összehangolására, a kutatások gyakorlati koordinálásának támogatására a kormányzati prioritások érvényesítése érdekében Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere kezdeményezésére megalakult a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség (NEKÜ).

Megalakult a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség Nonprofit Kft.
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere
Fotó: Facebook / Kásler Miklós

Az Ügynökség célja, hogy a Klinikai Vizsgálatok és az orvostudományi kutatások támogatásával kimagasló innovációs környezetet teremtsen, amely új, magyar fejlesztésű technológiák és eljárások kidolgozására ad lehetőséget, növeli a hozzáadott értéket és a betegek számára szélesebb körben elérhetővé teszi az innovatív terápiákat.

Az EMMI minisztere 2018 nyarán kijelölte az irányokat a Nemzeti Egészségügyi Programok megfogalmazásában, amelyeket az Országos Intézetek dolgoztak ki a Nemzeti Rákellenes Program mintájára. Az egészségügyi kutatások koordinálása és a szakmai munka is az Országos Intézetek kezében összpontosul.

A NEKÜ elsősorban támogatói szerepet tölt be az orvostudományi és klinikai vizsgálatok felé, és fő célja és feladata a hazai klinikai vizsgálatok és orvostudományi kutatások minőségének a személyi és tárgyi feltételrendszereinek a javítása. A hazai kutatási irányvonalak gyakorlati alkalmazásában segíti a tudományos tevékenységet végző Országos Intézetek kutatóhelyeit, a kutatási központokat és egészségügyi ellátóhelyeket. A nemzetközi együttműködések keretében a szakterületekre vonatkozó jó gyakorlatokat megosztja és a kidolgozott struktúrákat tudástranszfer révén a bilaterális és multilaterális partnerei számára átadja.

Jelenleg hazánkban nem létezik olyan intézmény, amely kizárólag a klinikai vizsgálatok és az orvostudományi kutatások fejlesztésére és támogatására szakosodott. Ezért a hazai sajátosságok figyelembe vételével, az EMMI minisztere létrehozta az egészségügyi kormányzat felügyeletével működő szakmai testületet is: a Nemzeti Orvostudományi Kutatási Központot (NOKK).

Az új, szervezett struktúra mentén a nemzetközi konzorciális klinikai vizsgálatok hazánkba való becsatornázása lényegesen hatékonyabbá válhat, emellett az országos intézetek hálózatának kialakításával megvalósítható az egységesen magas minőségű kutatóhelyek kommunikációjának erősítése, továbbá a bizalomépítés, amely Magyarország nagyobb mértékű bevonását eredményezheti a nemzetközi klinikai vizsgálatokba.

Kásler Miklós a NEKÜ ügyvezetőjének Tarnai Juditot nevezte ki, aki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) általános igazgató-helyettese volt és a teljes szektorban nagy tapasztalatokkal rendelkezik.

Kapcsolódó írásaink

Elkötelezetten a rákellenes küzdelemben

ĀKásler Miklós: Alapvetés, hogy a daganatok jelentős részének kialakulása életmódbeli változtatással megelőzhető, illetve a szűréssel és a korai diagnózissal a betegség eredményesen kezelhető