Gazdaság

A kormány 25 milliárd forintot biztosított a fővárosi földutak aszfaltozására

A kormány 25 milliárd forint támogatást biztosított 82 kilométernyi fővárosi földút aszfaltozására az utóbbi négy évben a budapesti útépítési program keretében - mondta Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa a 250. leaszfaltozott út ünnepélyes átadásán Budapesten hétfőn.

A kormány 25 milliárd forintot biztosított a fővárosi földutak aszfaltozására
Szatmáry Kristóf (b), Karsay Ferenc (b2), Németh Zsolt (b3) és Láng Zsolt, a 250. leaszfaltozott földút átadóünnepségén
Fotó: MTI / Soós Lajos

Kiemelte: a program célja, hogy a főváros külső kerületei is élhető infrastruktúrával rendelkezzenek, minden földút kapjon szilárd burkolatot.

A XXII. kerület jól lobbizott, a program egyik legnagyobb haszonélvezője; a kerületben 100 olyan útszakasz található, amelyet a program segítségével fejlesztettek - jegyezte meg.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője az eseményen elmondta hogy miközben a főváros vezetése politikai háborút folytat, a kormány a kerületekkel együttműködve sok milliárdos programokat valósít meg, hogy folytatódjon „az a fejlődés, amely 2010 után jellemezte Budapestet”.

Szatmáry Kristóf (b), Karsay Ferenc (b2), Németh Zsolt (b3) és Láng Zsolt, a 250. leaszfaltozott földút átadóünnepségén
Szatmáry Kristóf (b), Karsay Ferenc (b2), Németh Zsolt (b3) és Láng Zsolt, a 250. leaszfaltozott földút átadóünnepségén
Fotó: MTI / Soós Lajos

Felhívta a figyelmet arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester megvonta a kormánypárti vezetésű kerületek útépítési keretét. A kabinet az idei költségvetésben 8,7 milliárd forintot visszaadott az érintetteknek, hogy a fejlesztések folytatódhassanak - tette hozzá.

A kormány a 3-as metró felújításához 200 milliárd forintot biztosított, a rakpart fejlesztéséhez közel 60 milliárd forintot tesz hozzá - idézte fel a frakcióvezető. Arra is kitért: miközben felhívják a figyelmet a főváros vezetésének „visszásságaira”, nyitottak arra, hogy partnerek legyenek amikor „épkézláb” programokhoz kérik az együttműködésüket.

Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy amikor a Fidesz-KDNP 2017-ben kezdeményezte a programot, 300 kilométernyi földút volt Budapesten. A kormány a 2022-es költségvetésben is biztosítja a szükséges forrásokat a program lendületes folytatásához - hangsúlyozta.

A főváros vezetésétől azt kérte, hogy kezelje egyenrangú polgárként a fideszes vezetésű kerületekben élőket. „Megdöbbentett, hogy a főpolgármester a nem ellenzéki irányítású önkormányzatok földútjainak a fejlesztéseit lehúzta” - fogalmazott.

Németh Zsolt rámutatott: Dél-Budán komoly fejlesztésekre lesz szükség, hogy az ottani közlekedés gördülékennyé váljon, miután jelentősen nőtt a kerületi lakosok száma. Csak az együttműködés a főváros és a kerületek között hozhat jó eredményt - hangsúlyozta. A partnerségre országos szinten is szükség van, hiszen összetett - a falvakra, a városokra és a fővárosra is kiterjedő - közlekedés-fejlesztési program következik, amelynek keretében utak, autópályák és elkerülő utak épülnek - fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony a mélybe rántja Budapestet

ĀEllepték a drogosok és hajléktalanok a buszmegállókat - A főváros békeidőben kevés olyan látványos mélyrepülést élt meg, mint napjainkban+ KÉPEK

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom