Gazdaság

Matolcsy György: Az utolsó szalmaszál az euro tevéjének hátán

A kialakulófélben lévő adósságválság valóban az eurozóna felbomlásához vezethet - írta Matolcsy György jegybankelnök legújabb, pénteken publikált írásában az mnb.hu oldalán, válaszul Eric Knight „Europe’s weaknesses to be exposed over long term” (Hosszú távon napvilágra kerülhetnek Európa gyengeségei) című cikkére, amely a Financial Timesban jelent meg 2021. június 11-én.

Matolcsy György: Az utolsó szalmaszál az euro tevéjének hátán
Matolcsy György
Fotó: MH

Matolcsy György írásában felidézte: az Európai Unió és az eurozóna a Covid-19 okozta jelenlegi krízis előtt öt jelentős válságot szenvedett el: 2000 körül, 2007 és 2009 között, 2010-ben, 2011-12-ben, és a 2015-ös migrációs válság során.

Mind az öt recesszió megcáfolta azt az Európában elterjedt, mélyen gyökerező nézetet, miszerint a válság erősíti az európai integrációt. Az EU és az eurozóna mind az öt sokkból a korábbinál gyengébben került ki.

A 2020-as években több krízis is várható, és részben megismétlődnek az 1970-es évek eseményei. Minden eljövendő válságnak ugyanaz lesz az eredménye, mint a legutóbbi ötnek - írta a jegybankelnök.

Hozzátette: a közelgő újabb pénzügyi válság hozzájárulhat ahhoz, hogy az eurozóna két blokkra szakadjon, vagy japán mintára egyre nagyobb adósságokat halmozzon fel. Vagy a két kimenetel keveréke is megvalósulhat.

Kapcsolódó írásaink