Gazdaság

Turisztikai rekordot is jelent a vadászati világkiállítás

A huszonegyedik században ilyen komplex rendezvényt még nem tartottak, ötven országnak volt saját programja, tíz nemzetközi kongresszust szerveztek

Panasz nélkül zajlott le, és a becsült egymillióhoz képest több mint másfél milliós látogatottságot hozott az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás. A világrendezvény jelentős számú szobafoglalást és idegenforgalmi bevételt hozott a magyar fővárosnak. A fenntarthatóság jegyében zajlott rendezvény valamennyi eleme megmarad.

Turisztikai rekordot is jelent a vadászati világkiállítás
A panaszmentesség és a rengeteg látogató a szervezettséget igazolta
Fotó: MH/Purger Tamás

Folyamatos az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóinak összesítése, ami már tudható, hogy a központi helyszínnek számító Hungexpo rendezvényeit 616 ezren látták, a húsznapos rendezvény összlátogatottsága a vidéki helyszíneket is beleértve másfél millió felett van – jelentette ki tegnap Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

Hozzátette, a programsorozatban megfogalmazott kontextussal egyértelműen megszólították mind a szakmai, mind a laikus közönséget. Húsz nap alatt soha nem látott számú embert tudtak elhozni, a 21. században ilyen összetettségű rendezvényt még nem tartottak – jelentette ki Kovács Zoltán. Az összesítés folyamatos, a vidéki rendezvények gyakorlatilag év végéig zajlanak, év végén háromnapos európai kutyashow zárja a programokat, amit eredetileg májusban tartottak volna, a járvány miatt halasztották el.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, egyetlenegy disszonáns hang sem volt, a világkiállításra egyetlen panasz sem érkezett, miközben példátlanul sokan, másfél millióan látták. A baloldali kritikákra úgy reagált, számos maradandó dolgot is létre- vagy helyrehoztak, ilyen például Frigyes főherceg vadászháza, amit vegyszerraktárnak (!) használtak.

Értékek és hálátlanság

Az 55 milliárd forintos összeg, amit a baloldali sajtó emleget, a teljes Hungexpo felújítására vonatkozik, ahol innentől évente kétszáz rendezvényt tarthatnak, a renoválással pedig az eucharisztikus kongresszusra készültek el. Semjén Zsolt a főpolgármester helyében hálás lenne azoknak, akik mindezt lehetővé tették és létrehozták, ám Karácsony Gergely köszönete még egyáltalán nem hangzott el. Pedig a jelenlegi főpolgármester már sehol nem lesz, amikor még mindig rendezvényeket tartanak itt, a bevétel pedig a fővárost gyarapítja.

Nehézségek akkor és most

A miniszterelnök-helyettes szólt arról is, hogy 1971-gyel összehasonlítva speciális nehézséget jelentett a pandémia, noha idehaza a sikeres járványkezelésnek köszönhetően nem kellett korlátozásokat elrendelni, számos afrikai ország képviselői kénytelenek voltak távol maradni a világrendezvénytől. Így is ötven országnak volt saját kiállítása, tíz nemzetközi kongresszust tartottak.

A másik jelentős különbség még, hogy 1971-ben az egyik központi helyszín az állatkert volt, most – részben politikai döntés miatt – ez máshogy alakult.

Nagyon tanulságos a baloldali média viszonya a rendezvényhez. Semjén Zsolt leszögezte, a párizsi székhelyű Világkiállítások Nemzetközi Irodája engedélye alapján tematikus világrendezvényt tartottak úgy, mint 1971-ben, és azért húsz napig, mert egy ilyen típusú esemény legfeljebb háromhetes lehet.

„A baloldal buborékban van, amit univerzumnak él meg” – mondta, amelyben a magyar vidék, vadászat, horgászat életidegen és felfoghatatlan. Az első napon még üres Semjén-show-ról írtak, másnap már felkészületlenséget emlegettek, miszerint nincs elég busz sem. Utána azt fejtegették, pszichológusoknak és szociológusoknak kell majd kielemezniük, hogy mehetett el ennyi ember egy ilyenfajta rendezvényre.

A fővárosi idegenforgalom újraindítását az augusztus 20-i tűzijátékra, az eucharisztikus kong-resszusra és a vadászati világkiállításra alapozták. Annak ellenére, hogy nem főszezon, a három hét alatt megtriplázódott a vendégéjszakák száma Budapesten.

Külföldi vendégek

Kovács Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség adatait ismertetve elmondta, október 1. és 16. között 1,3 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyeken, ennek 27 százalékát a fővárosban foglalták, az országos összlétszám 62 százaléka pedig belföldi foglalás volt. A fővárosi vendégforgalom háromnegyede külföldről származott.

További fokmérő még, hogy hatvanezer diákot hoztak el a Hungexpóra, mindezt úgy, hogy a tanárok, intézmények ajánlották egymásnak a világrendezvényt.

Semjén Zsolt emlékeztetett ezenfelül, hogy fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás. Ennek jegyében minden kiállított dolog fenn fog maradni, többek között a totemszobor, amely Keszthelyre kerül, a halakat pedig a Tisza-tóba, illetve a Dunába engedték vissza. A világrendezvény üzenetét pedig könyvek, filmek, további rendezvények viszik tovább.

Kapcsolódó írásaink