Gazdaság

„Brüsszel nem teheti tönkre az európai élelmiszertermelést!”

Az Európai Parlament vitázott és szavazott a „Termőföldtől az asztalig” stratégiáról, melynek célja az élelmiszer-fenntarthatóság új alapokra helyezése. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője plenáris felszólalásában rámutatott, hogy a stratégia megoldhatatlan feladat elé állítja a gazdákat és az európai mezőgazdaság jövőjét fenyegeti. Magyarország és a magyar gazdák elkötelezettek a fenntartható környezet megteremtése mellett, ugyanakkor az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) részét képező javaslatokban környezet- és klímavédelmi szempontok mögé bújva olyan célszámokat írna elő Brüsszel, amelyek kivitelezhetetlenek. „a környezetvédelem és a mezőgazdaság elválaszthatatlan egymástól. Egyik sem válhat teljesen légből kapott, irreális klímavédelmi ábrándok áldozatává” - tette hozzá Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

„Brüsszel nem teheti tönkre az európai élelmiszertermelést!”
A „Termőföldtől az asztalig” stratégia megoldhatatlan feladat elé állítja a gazdákat és az európai mezőgazdaság jövőjét fenyegeti
Fotó: MH/Katona László

Tóth Edina plenáris felszólalásában hangsúlyozta: „Ez a stratégia olyan súlyos terheket róna az agrárium szereplőire, melynek következtében sokan felhagynának a tevékenységükkel, az élelmiszerárak az egekbe szöknének, mindeközben az Unió piacaira a harmadik országokból érkező termékek még a jelenlegi szabályozásoknak sem felelnek meg.

„Az nem kérdés, hogy a klímavédelemért tennünk kell. Ennek egész terhét azonban nem viselhetik a gazdáink. Hiszen az ő munkájuk jelenti az élelmiszerellátás alapját. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan elegendő és jó minőségű élelmiszert termeljenek, akkor nem béníthatjuk meg őket teljesíthetetlen klímavédelmi rendelkezésekkel. A környezetvédelem és a mezőgazdaság elválaszthatatlan egymástól.

Egyik sem válhat teljesen légből kapott, irreális klímavédelmi ábrándok áldozatává” - tette hozzá Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

Tóth Edina EP-képviselő felszólalása végén kérdőre vonta Frans Timmermanst, az Európai Bizottság témáért felelős alelnökét az Európai Bizottság által elhallgatott, még 2021. elején elkészített tanulmánnyal kapcsolatban, amely már felhívja a figyelmet a stratégia negatív hatásaira.

„Itt az ideje tisztán látni! Nem engedhetjük meg, hogy a stratégiában foglalt nyilvánvalóan teljesíthetetlenek követelmények és az alternatív megoldások hiányában veszélyeztessük az uniós versenyképességet és az élelmezésbiztonságot„ - emelte ki Tóth Edina.

Kapcsolódó írásaink