Gazdaság

Biztonságosabbá, kényelmesebbé válhat az utazás a jövőben

A kísérleti projekt kiterjesztéseként öt megyében, különböző földrajzi viszonyok között tesztelik tovább az innovatív megoldást

Az egy éve üzemelő világító kerékpárút beválni látszik, az előremutató műszaki megoldást ezért érdemes másféle módon is, többfelé kipróbálni, így a Magyar Közút kezelésében lévő hálózaton kísérleti jelleggel világító útburkolati jelek festése kezdődik meg – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca közleménye szerint.

Biztonságosabbá, kényelmesebbé válhat az utazás a jövőben
Schanda Tamás: A hazai fejlesztésű technológia turisztikai látványosságok közelében mutatkozik be a szélesebb nagyközönségnek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

November végéig öt megyében tizenegy helyszínen, jelentős idegenforgalmi célpontok környékén dolgoznak a kivitelezők a kerékpárutak mellett két közútszakaszon is – közölte az államtitkár.

A Duna-menti nemzetközi kerékpárút burkolatába tavaly ősszel kevertek világító szemcséket Esztergomban.  A műszaki megoldásnak köszönhetően kényelmesebbé és biztonságosabbá vált az egyébként kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata. A biciklisták sötétben vagy borús időben is könnyedén követhetik a nyomvonalat.

A szakemberek kis tételben, próbajelleggel már itt is alkalmazták a világító záróvonal festését. A technológia igazolta az előzetes várakozásokat, a fénnyel feltöltött szemcsék napnyugtától napkeltéig kifogástalanul jelzik a vonalvezetést – olvasható az ITM közleményében. A kísérleti projekt kiterjesztéseként így öt megyében, különböző földrajzi viszonyok között tesztelik tovább az innovatív megoldást. November végéig nyolc kerékpárúton festenek fel világító burkolati jeleket a Fertő-tó partján, Tihanynál, Cegléd–Nagykőrös, Tát–Nyergesújfalu, Vác–Sződliget, Zalaegerszeg–Zalalövő és Zebegény–Nagymaros között – tették hozzá.

„A világító kerékpárút az elmúlt egy évben jól bírta a környezeti terhelést, ezért bízhatunk abban, hogy a hasonló technológián alapuló burkolatjelek másutt is beválnak majd. A biciklisták után heteken belül az autósok is találkozhatnak világító záróvonalakkal.

A 4-es főút vecsési szakaszán a kerékpársáv sárga jelét festik át fénnyel feltöltődő, átlátszó speciális festékkel. A 710-es főútnál pedig azt vizsgálják majd, hogy a festés milyen mértékben növeli a Balatonfűzfő-Papkeszi körforgalom éjszakai láthatóságát, közlekedésbiztonságát. A hazai fejlesztésű technológia népszerű pihenőövezetek, kirándulóhelyek, tömegeket vonzó turisztikai látványosságok közelében mutatkozik be a szélesebb nagyközönségnek” – fejtette ki Schanda Tamás.

Az úthálózat gyorsuló léptékű bővülése egyre inkább megköveteli az új megoldások bevezetését. A Magyar Közút ezt felismerve már 2018-ban létrehozta Kísérleti Építési Bizottságát, és pályázatot hirdetett az eredeti ötleten alapuló innovációk megtalálása, elterjesztése érdekében. Azóta több tucat innovatív termék vagy technológia kapott lehetőséget arra, hogy a szakemberek felügyelete mellett bizonyítsa: a gyakorlatban, a mindennapi közlekedésben is sikerrel alkalmazható – mondta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a minisztérium közleménye szerint.

Kapcsolódó írásaink