Gazdaság

Matolcsy György: Kína beruházások által vezérelt stratégiája helyes

Valóban nem érdemes Kína beruházások által vezérelt növekedési modellje ellen fogadni (Arthur Kroeber, Opinion Markets Insight, 2021. május 20.) – írta kedden Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MNB.hu oldalán reflektálva a Don’t bet against China’s investment-led growth model (Ne fogadjunk Kína beruházásvezérelt növekedési modellje ellen) című cikkre.

Matolcsy György: Kína beruházások által vezérelt stratégiája helyes
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Hangsúlyozta: Kínának a következő évtizedekben fenn kellene tartania, és fenn is fogja tartani a nagyon sikeresnek bizonyult, export- és beruházások által vezérelt növekedési modelljét.

Hatalmas gazdaságpolitikai hiba lenne, ha a beruházásvezérelt modellből a fogyasztásvezérelt felé mozdítanák el a kínai gazdaságot. A beruházások összetételét azonban meg kellene változtatni: az infrastruktúráról és a lakásépítésről át kellene térni a csúcstechnológiára, a gyártási kapacitások fejlesztésére, valamint a digitális átállás hatalmas mértékű finanszírozására, amelybe beletartoznak az új félvezetőgyárak is – magyarázta a jegybankelnök.

Kiemelte: a helyi önkormányzati adósságokon alapuló, decentralizált modell helyett a központosítás irányába teendő lépéseket igényel.

Ehhez pedig mindenképpen erős és hatékony kormányzati intézményekre van szükség. Ez történik most. A jelentős átalakulás időzítése és iránya is egyértelműen helyes – zárta sorait Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink