Gazdaság

Megduplázódhat a minimálbér vásárlóértéke 2010-hez képest

Karácsony csak névlegesen akart emelést, éppúgy, ahogy a korábbi baloldali kormányok, és ha az infláció emelkedik, akkor ez nem eredményez valós vásárlóérték-javulást

Garantált bérminimum 2006 óta létezik hazánkban, alapvetően a szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozók minimális keresetét határozza meg. A 2006 és 2010 közötti időszakban csupán tíz százalékkal nőtt a garantált bérminimum reálértéke, 2022-re viszont várhatóan már 112 százalékkal lehet többet vásárolni a garantált bérminimumból, mint 2010-ben – mondta lapunknak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Megduplázódhat a minimálbér vásárlóértéke 2010-hez képest
Szalai Piroska
Fotó: MH

A baloldali kormányok alatt, 2002 és 2010 között csökkent a minimálbér vásárlóértéke. A 2002-es szinthez viszonyítva 2010-ben 2,5 százalékkal alacsonyabb volt a reálérték. A csökkenés már jóval a 2008-as válság előtt elindult, 2003-ban – reagált lapunk megkeresésére Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Kiemelte, a baloldali kormányok alatt mindössze két olyan esztendő volt, amikor az előző évhez képest nem csökkent a minimálbér vásárlóereje. Ebben az időben az OECD-országok közül Mexikón és Magyarországon kívül mindenhol nőtt a vásárlóérték, tehát leszakadtunk a környező országoktól.

A minimálbér reálértékének változása (2002-2022)

Szalai Piroska szerint a minimálbér reálértékének csökkenése nemcsak azokat érintette rosszul, akik minimálbérért dolgoztak, hiszen egyes juttatások mértéke is a minimálbérhez kötött, így ezeknek is csökkent a vásárlóértékük, jelentősen rontva ezzel a magyar családok anyagi lehetőségeit. Így például a gyed maximuma is kevesebbet ért 2010-ben, mint 2002-ben – tette hozzá.

Hangsúlyozta: 2010 és 2020 között 74 százalékkal nőtt a minimálbér vásárlóértéke hazánkban, ez Litvánia után a második legjelentősebb javulás az OECD-országok között. Jövőre ha kétszázezer forintra emelkedik a minimálbér, és az MNB inflációs várakozása szerint 3,8 százalék lesz a fogyasztói árak emelkedése, akkor a minimálbér vásárlóértéke megduplázódik 2010-hez képest. Ilyen mérvű javulást még nem tudtunk véghez vinni soha, amióta létezik a minimálbér hazánkban – magyarázta.

Mint kiderült: a baloldali előválasztási kampány ígéretcunamijában elhangzott, hogy az a Karácsony Gergely, aki visszalépett már a jelöltségtől, kétszázezer forintra kívánta emelni a ciklus végére, 2026-ra a minimálbér nettó értékét.

Ez azért csalóka, mert csak névlegesen jelent emelést, éppúgy, ahogy a korábbi baloldali kormányok idején, és ha az infláció emelkedik, akkor ez nem eredményez valós vásárlóérték-javulást – magyarázta a szakértő. Továbbá ez adókedvezményekkel is elérhető, ami pedig nem jelent bruttóérték-javulást, így tényleg csupán azoknak szól, akik minimálbérért dolgoznak, a minimálbérhez kötött egyéb juttatásokat nem emelné – fejtette ki.

Szalai Piroska hozzátette: ezért sokkal jelentősebb gazdasági hatású és jelentősen többeket érint a minimálbér bruttó reálértékének növekedése. Álláspontja szerint komolytalan ígéret a nettóval kampányolni. A garantált bérminimum 2006 óta létezik hazánkban, alapvetően a szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozók minimális keresetét határozza meg – mondta. A bevezetésekor gyakorlati időhöz és életkorhoz kötött volt, mindössze 350 ezer embert érintett, és öt százalékkal volt magasabb a minimálbérnél. 2010-re a létszám nem bővült ugyan, de már 21 százalékkal magasabb lett a bérminimum a minimálbérnél, és 2020-ra már az összes nemzetgazdasági ágazatban korfüggetlenül alkalmazzák azt, csaknem kilencszázezer embert érint, és harminc százalékkal magasabb a minimálbérnél – jelentette ki.

A szakértő kiemelte, hogy míg 2006 és 2010 között csupán tíz százalékkal nőtt a garantált bérminimum reálértéke, addig 2010 és 2020 között a minimálbérnél is nagyobb mértékű, 87 százalékos javulást tapasztalhattunk a garantált bérminimum vásárlóértékének javulásánál. Ugyanakkor 2022-re pedig már várhatóan 112 százalékkal lehet többet vásárolni a garantált bérminimumból, mint 2010-ben – zárta sorait.

Kapcsolódó írásaink