Gazdaság

Az uniós élmezőnyben a magyar építkezési kedv

A kibővített állami támogatásoknak és a nemrég elindult zöldhitelnek köszönhetően az ingatlanépítések száma a következő időszakban nőhet, élénkítve a használtak piacát is

Kiemelkedő helyet szerzett magának az uniós országok között a magyar lakáspiac a második negyedévben a megugró lakásépítési kedv miatt – derült ki az az Ingatlan.com legújabb, az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatain alapuló elemzéséből.

Az uniós élmezőnyben a magyar építkezési kedv
Az építőipari ágazat lendülete a GDP-re is kedvezően hat
Fotó: MH/Katona László

Magyarországon a hivatalos eurostatos számok szerint az idei második negyedévben 68,3 százalékkal több lakásépítési engedély adtak ki, mint 2020 azonos időszakában. Ezzel az uniós mezőnyben a magyar piac a harmadik helyen áll, a listát Görögország vezeti 100 százalékos növekedéssel, a második helyet pedig Franciaország szerezte meg, ahol 77 százalékkal nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma.

Magyarország után egyébként sűrű a mezőny, Bulgáriában 68 százalékos, Spanyolországban pedig pontosan kétharmados növekedést mértek. A lista másik végén Ausztria, Németország, Luxemburg és Lettország áll, utóbbi országokban 1,4-15,9 százalékkal csökkent éves szinten a kiadott lakásépítési engedélyek száma.

„A magyar piac jó eredményére számítani lehetett. Az építkezési kedvnek a kedvezményes, ötszáza­lékos lakásépítési áfa idei vissza­vezetése és az állami támogatások kibővítése adott új lendületet. Az októbertől elindult zöld otthon program, amelynek keretében kedvezményes lakáshitelt kaphatnak az energiatakarékos lakóingatlant építők vagy vásárlók, további keresletnövekedést eredményezhet” – kommentálta az Eurostat-eredménye­ket Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: „Magyarországon ismét egyre jobban megéri lakásokat építeni. A jelenlegi kilátások szerint, ha egy esetleges újabb járványsokk vagy gazdasági megtorpanás nem szakítja meg a felívelést, akkor a 2020-as évek közepére akár az uniós lista élére kerülhet Magyarország.

A lakásépítési kedv növekedése az építőipari teljesítményen keresztül a gazdasági növekedéshez is hozzájárul, ráadásul a használt lakások piacán is élénkülést hozhat. A legtöbben ugyanis a meglévő lakóingatlanuk eladásából finanszírozzák az újonnan épült otthonuk megvásárlását, így még több háztartás dönthet a költözés mellett. Emiatt még több használt lakóingatlan jelenhet meg a kínálatban, és a használtlakás-vásárlók számára is szélesebb lesz a választék, ami további ingatlanpiaci élénkülést okozhat.”

Az Ingatlan.com elemzése szerint a lakásépítési kedv felfutásával összhangban vannak a kínálati adatok: október elején az egy évvel korábbihoz képest országosan 49 százalékkal több új lakóingatlant – sor-, iker- és családi házat, valamint lakást – kínáltak eladásra. Jelenleg 8153 új építésű lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak a vevők a portál kínálatában.

Családbarát intézkedések

Az elmúlt hetekben fokozatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és a szakértők szerint elkezdődött a negyedik hullám, azonban Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint az előttünk álló időszak eltérő lesz a járvány korábbi szakaszaitól. Gadanecz Zoltán szerint egyáltalán nem valószínű, hogy a negyedik hullám megtorpanást okoz majd az ingatlanpiacon, ami részben a kormány családbarát intézkedéseinek is köszönhető.

Ha mégis negatív irányba indulna el a piac, annak alapvetően három oka lehet. Az egyik az, ha a járvány sok halálos áldozatot követel. A másik, hogy valamilyen külső hatás miatt a külföldi tőke kivonulna Magyarországról, például megszűnne egy autógyár, a bevételkiesés mellett sokan válnának munkanélkülivé, és a kereslet csökkenne – sorolta. A harmadik, elmondása szerint legvalószínűtlenebb negatív befolyásoló tényező az lehet, hogy a hitelmoratóriumból kilépő embereknek valamilyen élethelyzet-változás miatt csökken a befektetési kedvük.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink