Gazdaság

A fizetésnövekedés pozitív irányba húzhatja a lakáspiaci forgalmat

Éles versengés

A lakáspiacnak támaszt nyújtó lakáshitelpiacra a jövőben hatással lehet a magyar jegybank kamatemelési ciklusa, ennek azonban egyelőre nincs nyoma – írta pénteki sajtóközleményében az Ingatlan.com csoporthoz tartozó Money.hu.

A fizetésnövekedés pozitív irányba húzhatja a lakáspiaci forgalmat
A fizetésnövekedés pozitív irányba húzhatja a lakáspiaci forgalmat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kiemelték: az alapkamat június vége óta 0,6 százalékról 1,65 százalékra nőtt, ezzel párhuzamosan a lakáshiteleknél, különösen az egyik népszerű konstrukció-nál, a legalább tízéves kamatrögzítésű lakáshiteleknél nem történt érezhető drágulás a bankok közötti verseny miatt.

A Money.hu szakemberei rávilágítottak arra, hogy az alapkamat-emelés egyelőre nem vetette vissza a lakáshitelpiacot, mivel a versenyhelyzet miatt legjobb hitelajánlatok kamatszintje nem emelkedett érezhetően. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjének elmondása szerint ugyanakkor a bankok közti éles verseny annak is köszönhető, hogy a használt lakások piacán a növekvő árak mellett már harmadik éve csökken a forgalom.

A jövőre tervezett minimálbér-emelés az átlagfizetések növekedését is okozhatja, így a bankok előbb-utóbb megkezdhetik beépíteni a magasabb kamatokat a lakáshitelek törlesztőibe. A fizetések emelkedése ráadásul pozitív irányba húzhatja a lakáspiac forgalmát is. Az Ingatlan.com szakembere úgy látja, a lakáspiac jövője szempontjából a fő kérdés az lesz, hogy a belengetett minimálbér-emelés és az emiatt várható átlagfizetés-növekedés lépést tud-e tartani a használtlakás-árak és a törlesztőrészletek emelkedésével. Enélkül ugyanis a forgalomcsökkenés előbb-utóbb lakáspiaci korrekcióhoz vezethet.

Kapcsolódó írásaink

Elmaradhat a lakáspiaci recesszió

ĀA koronavírus-járvány negatív hatását teljes egészében tompították a tavalyi évben tovább bővülő különféle állami ingatlanvásárlási támogatási elemek