Gazdaság

Hazánkban lehet a második legmagasabb gazdasági növekedés az EU-ban

7,6 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – áll a szervezet ma kiadott, World Economic Outlook (WEO) című jelentésében.

Hazánkban lehet a második legmagasabb gazdasági növekedés az EU-ban
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) székhelye
Fotó: AFP

Az IMF szerint az Európai Unió országai közül a második legmagasabb növekedést érheti el Magyarország, messze meghaladva az 5,1 százalékos uniós átlagot. Régiós összehasonlításban kiemelkedőnek számít a magyar gazdaságra vonatkozó prognózis: az IMF szerint Szlovákia gazdasága 4,4, Csehországé 3,8, Lengyelországé 5,1 százalékkal bővülhet 2021-ben.

Az IMF legutóbbi, hazánkra vonatkozó növekedési várakozása júniusban még 6,2 százalék volt, tehát a mostani prognózis 1,4 százalékponttal kedvezőbb. Az áprilisi előrejelzésükhöz képest pedig az idei adat jelentősen, 3,3 százalékponttal jobb. A következő évre az IMF 5,1 százalékos gazdasági bővülést vár. A szervezet úgy látja, a munkanélküliségi ráta a 2021-re jelzett 4,1 százalékról 3,8 százalékosra javul 2022-ben.

A globális gazdaság helyreállása a vírus újbóli előretörése ellenére is folytatódik – állapítja meg az IMF, amely az idei évre 5,9, 2022-re pedig 4,9 százalékos GDP-bővülést jelez előre. A 2021-es adat 0,1 százalékponttal kedvezőtlenebb, mint a WEO júliusi frissítésében. Ennek okait részben a fejlett gazdaságokban jelentkező ellátási problémákban, valamint a fejlődő országokban tapasztalható romló járványhelyzetben jelölik meg. 2022 után a globális kibocsátás 3,3 százalékosra mérséklődik, ugyanakkor a fejlett országok esetében a növekedés meghaladja majd a járvány előtti mértéket.

A Valutaalap várakozása szerint az új lendületet vett gazdasági tevékenység nyomán folytatódott a nyersanyagárak emelkedése is; az olajárak a 2020-as árszinthez képest 60 százalékkal, az egyéb nyersanyagárak pedig 30 százalékkal emelkedhetnek az idén. Ami a világkereskedelem volumenét illeti, az előrejelzés szerint 2021-ben 10 százalékos bővülés várható, ami 2022-ben 7 százalékosra mérséklődik.

Kapcsolódó írásaink