Gazdaság

Az erős magyar gyógyszeripar nemzetgazdasági érdek

Az erős magyar gyógyszeripar nemzetgazdasági érdek, teljesítményére válsághelyzetben és a gazdaság újraindításakor is számíthat az ország – jelentette ki Varga Mihály a Béres Gyógyszergyár Zrt. új üzemének átadóján, Szolnokon. A pénzügyminiszter kiemelte: a vállalat 6,7 milliárd forint értékű beruházását a kormány 3 milliárd forint költségvetési forrással segítette.

Az erős magyar gyógyszeripar nemzetgazdasági érdek
Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Szalay Ferenc polgármester (j-b) a Béres Gyógyszergyár új gyártórészlegének avatásán Szolnokon
Fotó: MTI / Marjai János

Magyarország számos gazdaságpolitikai döntéséről mára bebizonyosodott, hogy a baloldali és nemzetközi támadások ellenére helyes irányba tett lépés volt – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: jó példa erre az adócsökkentő és a nemzeti érdekeket előtérbe helyező politika, amelynek legutóbbi eredménye, hogy sikerült megvédeni az alacsony magyar társasági adót a globális adóemelési törekvésektől. Magyar győzelem, hogy a hazai érdekek ilyen mértékben érvényesültek egy világszintű tárgyalás-sorozaton, így megőrizhettük az Európai Unió legalacsonyabb társasági adóját – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A tárcavezető rámutatott: a nemzetközi válsághelyzetben még fontosabbá vált, hogy támaszkodhassunk a határainkon belül megtermelt eszközökre, gyógyszerekre. Éppen ezért a kormány válságkezelése és a gazdaság újraindítása is a hazai vállalatok megerősítésén, a munkahelyek megőrzésén, a beruházás-ösztönzésen és a családok megvédésén alapult. Varga Mihály a magyar gazdaság 17,9 százalékos növekedését a vállalkozások, a munkavállalók és a kormány közös sikerének nevezte.

A miniszter ismertette: várakozások szerint az idei gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 7 százalékot, és jövőre is 5 százalék felett lehet. A foglalkoztatottság szintje a rendszerváltás óta nem állt olyan magas szinten, mint ma, 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, 1 millióval többen, mint 2010-ben – tájékoztatott a pénzügyminiszter kiemelve, hogy a 27 százalék feletti magyar beruházási ráta szintén az unió élmezőnyében szerepel.

Varga Mihály a Béres Gyógyszergyár beruházásáról szólva elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően a cég vezértermékét, a Béres Cseppet robottechnológia segítségével gyártják ezentúl, újabb termelő- és laboratóriumi eszközöket vásároltak és bővítették raktárkapacitásukat is. A vállalat 2015 óta 12 milliárd forintnyi beruházást valósított meg szolnoki telephelyén, összesen félezer magyar embernek munkát adva.

Kapcsolódó írásaink