Gazdaság

Országjárás indul a zöld ügyekről szóló párbeszédről

Győrben indul útjára a legújabb felméréshez kapcsolódó, felsőoktatási intézmények bevonásával zajló országjárás október 12-én, kedden. Az egyetemi látogatásokkal egybekötött előadássorozat két hónapon át tart majd és a legnagyobb városokat érinti - jelentette be hétfői közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Országjárás indul a zöld ügyekről szóló párbeszédről
A kormány 13. alkalommal fordul a mindennapjaikat meghatározó kérdések mentén a magyar emberekhez, akik ezúttal klíma- és természetvédelmi kérdésekben mondhatják el gondolataikat
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormány 13. alkalommal fordul a mindennapjaikat meghatározó kérdések mentén a magyar emberekhez, akik ezúttal klíma- és természetvédelmi kérdésekben mondhatják el gondolataikat. A kérdőív kitöltése segít abban, hogy a kormány minél hatékonyabban térképezze fel és a lakosság klímaváltozáshoz, környezetvédelemhez, erőforrásaink tudatos felhasználáshoz való viszonyulását.

A minisztérium közleménye idézi Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárt, aki  elmondta, hogy a klímaváltozás egyre intenzívebben van jelen az életünkben, aminek negatív hatásai hangzatos szólamok helyett konkrét intézkedéseket igényelnek, ezért is fontos kitölteni ezt a kérdőívet. Magyarország zöld úton jár, ez a következő két hónapban szó szerint is értendő - tette hozzá.

Nagy István agrárminisztert is idézi az ITM, aki kiemelte: „ne feledjük, hogy a 21. század egyik fő kihívása a környezetünk megóvása, az ezzel kapcsolatos felelősségünk vállalása, ami a fenntartható jövő kulcsa. Bízom benne, hogy Magyarország egyre magasabb szinten fog hozzájárulni a környezeti és éghajlatpolitikai célok megvalósulásához. Az irányok meghatározásában számítunk a kérdőív eredményeire is.”

A Zöld Követ Egyesület szakmai partnerként szintén hozzájárult a kérdőív létrejöttéhez, és az országjáráshoz is csatlakozik. Király Nóra, a szervezet elnöke elmondta: „célunk, hogy minél többen részt vegyenek ebben a társadalmi párbeszédben, hogy azokat a válaszokat a jövőben beépíthessük a munkánkba. Az országjárás során az egyetemek auláiban várjuk az érdeklődő fiatalokat az Egyesület standjainál”.

A kedden induló, egyetemeken zajló országjárás minden nagyobb hazai várost és felsőoktatási intézményt érint, az első héten Győrt, Veszprémet és Miskolcot, a következő állomások között pedig Eger, Kaposvár, Pécs, Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Debrecen és Szeged is szerepel majd, számos budapesti egyetem mellett.

A kampányban Nagy István agrárminiszter és Steiner Attila államtitkár mellett az Agrárminisztérium több államtitkára is részt vesz. Emellett a figyelemfelhíváshoz az agrártárca Országfásítási programja is hozzájárul a következő hetekben - tájékoztatott az ITM.

Az online kérdőívet november végéig lehet kitölteni az alábbi linken: https://zold.kormany.hu/

Kapcsolódó írásaink