Gazdaság

Újabb 25 milliárdot biztosít a kormány a falusi utcák, intézmények felújítására

Újabb 25 milliárd forintot biztosít a kormány a falusi utcák, intézmények felújítására, valamint falusi civil szervezetek, egyházközségek, önkormányzatok támogatására - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Facebook-oldalán.

Újabb 25 milliárdot biztosít a kormány a falusi utcák, intézmények felújítására
A Magyar Falu Program a helyi igényekre és problémákra kínál megoldást
Fotó: MH

Gyopáros Alpár a közösségi oldalon megosztott videóban hangsúlyozta, a kormány számára kiemelt jelentősége van a magyar vidék fejlesztésének, ezt jelzi a Magyar falu program elindítása és folyamatos bővülése.

A programban megújulnak az utak, a járdák, az intézmények és a fiatal családok otthonai is - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány döntésének köszönhetően idén további 25 milliárd forint áll rendelkezésre, a összegből falusi óvodák, orvosi rendelők, faluházak, szolgálati lakások és közösségi terek újulhatnak meg. Ezek mellett falusi egyházközségek és civil szervezetek is támogatást kaphatnak - fűzte hozzá.

Objektum doboz

Mindezeken túl a kormány további 3,5 milliárd forintot biztosít a településeket összekötő alacsonyabb rendű úthálózat korszerűsítésére - tudatta Gyopáros Alpár.

Folytatjuk azt a vidéképítő munkát, amellyel a Gyurcsány-korszak falurombolásának következményeit orvosoljuk. Hajrá, falvak! - mondta a kormánybiztos.

A Dél-Balaton kapujában Balatonvilágoson épül fel az egész évben nyitva tartó Aligaliget Üdülő- és Lakó Komplexum. A korábban Club Aliga néven ismert 47 hektáros terület rövidesen visszakapcsolódhat a hazai idegenforgalom vérkeringésébe a PRO-MOT HUNGÁRIA KFT. és a Hellnarik Hospitality Kft. több mint 30 milliárd forintos fejlesztése által.

Közel kétéves előkészítő munka után, a tervezési fázis lezárultával, hamarosan megkezdődik a balatoni régió legjelentősebb idegenforgalmi fejlesztésének megvalósítása Balatonvilágoson. A kiemelt beruházás keretében egy felső kategóriás szálloda épül, a balatonvilágosi kikötő teljes egészében megújul és megvalósul a strand rehabilitációja is. A főtér funkciót betöltő agora kialakítása mellett, lakó- és üdülő övezet létrehozása, valamint egy multifunkcionális kulturális központ fejlesztése is szerepel a tervekben.

A koncepció szerint öt év alatt, négy ütemben teljesülő fejlesztés négy meghatározó elemből áll, melyekben nemcsak turisztikai attrakciók létesülnek vagy újulnak meg, de az ezeknek otthont adó település is európai uniós nívóra zárkózhat fel a beruházásnak köszönhetően.

Az újonnan létrejövő településrész Aligaliget néven várja majd a nagyközönséget az év 365 napján.

Aligaliget - Kikötőfejlesztés

A beruházás eredményeként a kikötőben található hajóhelyek száma 213-ra bővül, ebből 12, úgynevezett vendéghajóhely áll majd rendelkezésre. Ez a komplexum vízi úton, turisztikai célból történő megközelíthetőségének elősegítését is szolgálja majd.

A fejlesztés részét képezi a móló bővítése, mely által megvalósul a kikötő védettsége, valamint lehetőséget biztosít egy, a látogatók előtt az év 365 napján nyitva álló sétány kialakítására.

A beruházás keretében létrejövő E-kikötő, amelynek elektromos hálózata támogatja az elektromos hajóközlekedést, és a hajós élet regionális fellendülését erősíti a jövőben.

A kikötő új épülete, korszerű technológiával és természetbe illeszkedő design-al támogatja majd a létesítményt. A fejlesztésnek köszönhetően olyan új szolgáltatások is elérhetővé válnak a kikötőben, mint a hajók kiemelése, daruzása, illetve mosása.

A személygépkocsi parkolóhelyek kialakítása mellett 4 db, két kiállásos, személygépkocsi gyorstöltőpont is létesül az elektromos autók számára.

Az aktív életmód népszerűsítése érdekében kerékpárkölcsönző pont is helyet kap a kikötőben (elektromos kerékpárok töltési lehetőségének biztosításával és három generációt egyidejűleg kiszolgáló járművekkel).

A kikötő állatbarát helyként fog üzemelni.

Aligaliget - Agora fejlesztés

A beruházás során a területen új utak, sétányok létesülnek a meglévő útfelületek mellett. A sétányok szerves részét képezik a fejlesztésnek, hiszen ezekkel válik komplexé a magas színvonalú turisztikai attrakció.

A területi funkciók igényes megjelenésének megteremtésétől ugyancsak elválaszthatatlan a parkosítás, amely kb. 10.000 négyzetméternyi felületen történő tájépítészeti kialakítást jelent.

A terület bizonyos szakaszain kültéri díszvilágítás kerül kiépítésre, amely az esztétikai összhatásban fokozottabb hangsúlyt ad a telepített dísznövényeknek és park-bútoroknak, másfelől a padok, hulladékgyűjtők, elkerítő elemek megvilágításával a tájékozódást segítő, kényelmi funkcióval bír.

Az Agora egy központi közösségi tér, amelyhez különböző gasztronómiai, kereskedelmi és szolgáltatási funkciók kapcsolódnak: kávézó, drinkbár, borszaküzlet, ajándékbolt, hajós retail és beauty shop, egészségügyi funkcióval kiegészítve. A különböző szolgáltató- és kereskedelmi egységek a tér perifériáján helyezkednek majd el. Az agora a komplexum központi területén helyezkedik el, ahol egységes arculati elemekkel, mindenki számára nyitottan funkcionál majd.

Aligaliget - Multifunkcionális kulturális központ fejlesztés

A ligetes környezetbe illeszkedő, nagyjából 400 férőhelyes szabadtéri kulturális rendezvényhelyszín létrehozása nagyban hozzájárul a település, sőt a régió kulturális életének fellendítéséhez.

Ennek érdekében, a fejlesztés keretében a meglévő szabadtéri mozi korszerű szálcement kialakítású tetőt kap. A rendezvényhelyszín a ma igényeinek és esztétikai elvárásainak megfelelően újul meg, egyebek mellett új burkolatokkal és a régi széksorok integrált nézőtéri ülőbútorokra történő lecserélésével. Az egykori kertmozi technikailag alkalmassá válik nemcsak vetítésekre, zenei- és színházi előadások megtartására, de szakmai konferenciák lebonyolításra is.

A nézőtéri- és technikai berendezések, a fény- és a hangtechnika fogadására alkalmas eszközök és rögzítési pontok a szerkezetbe integrálva, az építmény beépített részeként kerülnek kialakításra.

Aligaliget - Lakóterület- és üdülőfejlesztés

A komplexum északi területén a korábbi tervekkel összhangban lakó-, üdülő övezet létesül, amely Balatonvilágos új kerületeként funkcionál majd. Az ingatlanok kialakítása egységes arculati kézikönyv alapján történik.

A jogszabályban rögzített beépítési mutatókhoz képest egy lényegesen visszafogottabb, a zöld környezethez illeszkedő lakóterület létesül, amelyben az itt élők és pihenni vágyók a szolgáltató- és kereskedelmi egységektől kissé távolabb élvezhetik a Balaton-parti élet rekreációs hatását.

Aligaliget - Szállodafejlesztés

Az Aligaliget fejlesztés - a szezonalitást megbontó, a település idegenforgalmi bevételeit növelő - eleme egy négyévszakos, egész évben nyitva tartó családbarát konferencia- és wellness szálló kialakítása. A magas színvonalat biztosító szálláshely szolgáltatás keretében 108 szoba és 54 apartmanház fogadja majd vendégeit. Az épületegyüttes tervezése során a ligetes környezetbe illeszkedés mellett fontos szempontként jelenik meg az összeköttetés a komplexum egyéb attrakciói között.

A déli fennsíkon elhelyezkedő szálloda saját parkolóval, fine dining étteremmel, és wellness részleggel várja a pihenésre és feltöltődére vágyókat.

A hozzá tartozó kiszolgáló egységek több száz fő számára biztosítanak majd munkalehetőséget a régióban.

A beruházás régióra gyakorolt hatásai között megemlíthetjük a munkahely teremtő képességet, melyben prognosztizálhatóan több száz új munkahely létesül.

A helyi adóbevételek növekedése mellett várható az egyéb a fejlesztésre és működésre épülő helyi vállalkozások fejlődése és kiépülése egyaránt.

A fejlesztés várhatóan a térség kulturális és társasági életére is pozitív hatást gyakorol hiszen az Aligaligeten üzemelő multifunkcionális kulturális helyszín otthont ad majd számos kulturális programnak és civil rendezvénynek egyaránt.

Kapcsolódó írásaink