Gazdaság

Megnyílt a 80. OMÉK a Vadászati világkiállításon

Csütörtökön megnyílt a 80. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) a Hungexpo pavilonjaiban, Budapesten, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás mellett.

Megnyílt a 80. OMÉK a Vadászati világkiállításon
Érdeklődők az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) a nyitónapon
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A megnyitón az agrárminiszter bejelentette, hogy október 18-án elkezdődik az agrártámogatási előlegek folyósítása. Év végéig a közvetlen támogatásokból legalább 260 milliárd forint, a terület- és állatlétszám után járó vidékfejlesztési támogatásokból több mint 46 milliárd forint kifizetése várható - közölte Nagy István.

A Hungexpón is alá lehet írni a Zöld konzultációt

 Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon is ki lehet tölteni a Zöld konzultációt - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Hungexpón.

Steiner Attila szerint a klíma- és természetvédelem jelentősége régen nem kérdés már, de a megvalósítás lehetőségeit viták övezik. A kormány azt az álláspontot képviseli, hogy a fenntarthatósági intézkedések nem okozhatják az energiaárak növekedését, és nem veszélyeztethetik az ellátásbiztonságot, de csak az emberek megkérdezése után dönt, és figyelembe veszi a visszajelzéseket a klíma- és energiapolitika alakításában - tette hozzá. Rámutatott: Magyarország hitelesen képviseli a klímavédelmet, hiszen belföldön 1990 óta csaknem a harmadával kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe, áramtermelésének pedig a 90 százaléka kibocsátásmentes lesz a kormány tervei szerint. Az államtitkár a közeljövő legfontosabb feladatának az elektromos közlekedés, valamint a hulladékhasznosításra alapozó, körforgásos gazdaság kiépítését nevezte.

A konzultációban szakmai együttműködőként részt vevő Zöld Követ Egyesület alapítója mindenki véleményére számít, mert úgy véli, hogy a Zöld konzultáció eredménye a következő nemzedékek életét is befolyásolhatja. Király Nóra elmondta, hogy a Hungexpón a világkiállítás végéig lehet válaszolni a kérdőívre, ezt követően november végéig várják a véleményeket a felmérés honlapján.

A világkiállítás kormánybiztosa szerint a környezetvédelem jelentőségét aligha lehet túlhangsúlyozni, a Hungexpo most zajló eseményeinek is központi üzenete az élővilág fenntartásáért vállalt emberi felelősség. Kovács Zoltán ezzel indokolta, hogy a Zöld konzultációra a vadászati és a mezőgazdasági rendezvény látogatói a helyszínen is válaszolhatnak jövő csütörtökig.

 A vadászat hagyományaival ismerteti meg a közönséget az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének darabjain keresztül a Terítéken című új kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódva.

Iparművészeti tárgyakon keresztül mutatja be a vadászat hagyományát egy új kiállítás

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből való dísz- és használati tárgyakon a természet, az élővilág és az ezzel összhangban lévő ősi tevékenység, a vadászat több évszázadon átívelő lenyomata köszön vissza - hangsúlyozta Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója.

Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállításból egyebek mellett kiderül az is: a vadászat mint a szabadidő eltöltésének sajátos formája nemcsak az előkelőkre volt jellemző, hanem a nagy- és középpolgárság is előszeretettel űzte ezt a tevékenységet.

Radványi Diána, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a vadászattal nagyon szoros kapcsolatban álló tárgyakat, valamint reprezentatív műtárgyakat láthat a közönség a kiállításon, amely néhány tárgyon keresztül bemutatja az európai kerámiaművészet legfontosabb műhelyeit és alkotóit is.

Kapcsolódó írásaink