Gazdaság

KINCS: A magyarok ismerik és támogatják a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítését

A magyarok nyolcvan százaléka már hallott a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítéséről, háromnegyedük pedig egyet is ért az intézkedéssel - közölte legfrissebb felmérése alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS).

A közleményben emlékeztettek: Orbán Viktor miniszterelnök júniusban bejelentette, ha a gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot, a gyermeket nevelő szülők február közepéig visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér mértékéig. Az előzetes becslések szerint az adóvisszatérítés 1,9 millió szülőt érint majd - fűzték hozzá.

A KINCS felméréséből kiderült, hogy a válaszadók majdnem háromnegyede úgy gondolja, a koronavírus-járvány idején leginkább a gyermeket nevelőknek kellett helyt állniuk, ezért megérdemlik az szja-visszatérítést. A megkérdezettek kétharmada szerint az intézkedés kifejezi a gyermeket nevelő családok megbecsülését és úgy vélik, igazságos, hogy ez az átlagjövedelem mértékéig jár - írták.

Tudatták: az emberek bíznak a magyar gazdaság teljesítőképességében, hiszen a válaszadók 65 százaléka szerint a gazdasági növekedés idei mértéke lehetővé teszi majd az intézkedés megvalósítását. Az időközi adatok szerint a gazdaság 5,5 százalékos bővülése már biztosra vehető, sőt még a 7,5 százalékos növekedés is elképzelhető - tették hozzá.

Beszámoltak arról is, hogy a felmérésben részt vevő fiatal szülők (18-29 éves gyermekesek) 78 százaléka, a kiskorú gyermeket nevelők kétharmada, a csecsemőgondozási díjban (csed), a gyermekgondozási díjban (gyed) és a gyermeknevelési támogatásban (gyet) részesülők 80 százaléka számít arra, hogy - a jogosultság feltételeit figyelembe véve - jövőre visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat.

A közlemény szerint a magyar családpolitika sikerének titka, hogy koherens rendszerben működik, nem független más kormányzati területektől, így a gazdaságpolitikától sem. A családbarát intézkedések és az ösztönző gazdasági lépések pozitív hatással vannak egymásra, aminek legfőbb nyertesei a magyar családok - írták, hozzátéve: a családosok szja-visszatérítése a magyar családpolitika és a magyar gazdaság eredményességének visszaigazolása.

A KINCS országos reprezentatív kutatása ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült szeptember 15. és 18. között.

Kapcsolódó írásaink

„Megvédjük a rezsicsökkentést”

ĀOrbán Viktor: Az EU-nak változtatnia kell az energiaárakra vonatkozó politikáján - Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti - Elkötelezett az EU a nyugat-balkáni bővítés mellett